Scheiding van moeder brengt stress voor pasgebore

Verlopen

In veel ziekenhuizen is het normaal: direct na de geboorte wordt een kindje verzorgd en in een bedje naast de moeder gelegd, of in een bedje op de kraamkamer zodat de moeder rust krijgt. Maar scheiding van moeder en kind bezorgt het kind behoorlijk veel stress, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

 

Vooral in Westerse culturen in het normaal dat een pasgebore alleen slaapt. Scheiding tussen moeder en kind vindt ook plaats als er sprake is van gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld bij te vroeg geboren babies. Daarnaast is gescheiden slapen vaak een officiele aanbeveling, omdat er een relatie lijkt te zijn met wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome).

 

Eigenlijk is dit vreemd, want bij andere zoogdieren wordt scheiding van moeder en pasgebore in onderzoek vaak toegepast als manier om stress te veroorzaken en te bestuderen welke invloed stress heeft op de ontwikkeling van fysiologische systemen.

Onderzoekers van de University of CapeTown hebben de fysiologische stressreactie gemeten bij pasgeboren kinderen van 2 dagen, nadat ze een uur bij hun moeder hadden geslapen (met huidcontact) en een uur alleen in een bedje. De verschillen waren overduidelijk: gescheiden van hun moeder was de activiteit van het autonome zenuwstelsel 176% hoger, en de slaap 86% minder rustig. Kortom, de pasgeborenen waren door de scheiding van hun moeder behoorlijk gestresst. 

 

John Krystal, editor van het tijdschrift waarin het onderzoek is verschenen (Biological Psychiatry), concludeert dan ook: "Scheiding van moeder en kind is een belangrijke fysiologische stressfactor voor het kind." Tijd daarom voor een verandering in de standaard-procedures.

 

Links: