Zwangerschap

Zwangerschap

 

Vroege zwangerschap

 

Veranderingen in je lichaam

In het eerste trimester van je zwangerschap verandert er erg veel in je lichaam. Na de bevruchting moet de bevruchte eicel allereerst door de eileider op tijd de baarmoeder zien te bereiken, om daar binnen 6 - 9 dagen in te nestelen. Dan moet de voedselvoorziening van je kindje in orde worden gemaakt; pas in week 10 - 12 van je zwangerschap is dit stevig aangelegd. Ondertussen neemt je bloedvolume met wel 50% toe, versnelt je hartslag, wordt je bloeddruk lager, vergroten je nieren. Daarnaast kan je ook nog eens last krijgen van typische klachten van de vroege zwangerschap, zoals misselijkheid, constipatie, pijn in je schaambeen en wellicht lichte bloedingen.

Geen wonder dat veel vrouwen zich in deze periode vreselijk moe voelen!

 

Emotionele veranderingen

Misschien heb je lang naar deze zwangerschap uitgekeken en ben je dolgelukkig dat het eindelijk zover is. Of misschien heeft je zwangerschap je overvallen, en moet je nog erg wennen aan het idee van zwanger zijn. Tegelijkertijd heb je misschien je twijfels: Gaat het wel goed met deze zwangerschap? Zal je kindje wel in orde zijn?

Sommige vrouwen maken familie, kennissen en vrienden direct deelgenoot van hun zwangerschap; anderen houden dit voorlopig liever voor zichzelf.

Al met al kan de vroege zwangerschap daarmee een tijd van grote emoties zijn.

 

Stress

Helaas leven we in een maatschappij die vooral vindt dat vrouwen zwangerschap er maar even bij moeten doen. Zwangerschap is normaal, dus wordt je geacht op hetzelfde tempo door te blijven werken, sporten, leven. Als je dat samen neemt met de lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens de vroege zwangerschap, leidt dat bij veel vrouwen tot een gevoel van stress — al helemaal als je je zwangerschap om goede redenen nog even voor jezelf wilt houden. Helaas is stress niet zo goed voor de ontwikkeling van je zwangerschap. Onderzoek laat zien dat vrouwen die zich tijdens de zwangerschap gelukkig, ontspannen en in control voelen, meer kans hebben de zwangerschap te voldragen. Alle reden dus om (emotionele) stress zoveel mogelijk te vermijden!

 

Ondersteuning tijdens de vroege zwangerschap

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) biedt goede mogelijkheden om de natuurlijke processen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap te ondersteunen. Resultaat is een betere start voor je kindje en een grotere kans op een goed lopende zwangerschap zonder complicaties. TCG helpt ook bij het behandelen van zwangerschapsklachten, brengt je hormonen meer in balans, maakt je emotioneel steviger en rustiger, en neemt stress weg.

 

Voor wie?

Je hebt extra baat bij behandeling tijdens de eerste 10 tot 14 weken van je zwangerschap als je aan een of meer van de volgende voorwaarden voldoet:

 • je bent vanuit een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger geworden;
 • je hebt lang op je zwangerschap moeten wachten;
 • je bent al wat ouder;
 • je voelt je onzeker over je zwangerschap;
 • je ervaart veel emotionele stress en hebt moeite te ontspannen;
 • je bent eerder zwanger geweest en dat is moeizaam verlopen;
 • je hebt last van zwangerschapsklachten.

Maar ook als je het gewoon fijn vindt om tijdens de vroege zwangerschap begeleid te worden is Traditionele Chinese Geneeskunst een prima keuze: eigenlijk voegt dit aan elke zwangerschap iets toe!

 

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens en zwangerschap.

 

Acupunctuur en Zwangerschap

 

Rondom je zwangerschap kan Putoshan veel voor je betekenen.

 

 

Ben je zwanger?

Putoshan helpt je om deze bijzondere periode zo goed mogelijk door te komen, o.a. bij:

 • Vroege zwangerschap: in deze periode waarin je kindje zich het snelst ontwikkelt, kan Putoshan je begeleiden.
 • Zwangerschapsklachten: aan veel klachten valt iets te doen!
 • Miskraam: bij dreigende miskraam, missed abortion of herhaalde miskraam
 • Stuitligging: een speciale techniek om je kindje uit te nodigen 'goed' te gaan liggen. Kom hiervoor bij voorkeur in week 33 (of zo snel mogelijk). 
 • Voorbereiding op de bevalling: 4 wekelijkse behandelingen vanaf week 36 ondersteunen de natuurlijke processen in je lichaam, waardoor de bevalling soepeler verloopt.
 • Beter bevallen met drukpuntmassage: leer hoe je partner je via acupressuur tijdens de bevalling kan ondersteunen.

 

  Ben je net bevallen?

  Na je bevalling kan Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) je helpen bij je herstel, o.a. bij:

  • Bloedverlies: TCG helpt bij het stelpen van bloedingen en het opbouwen van nieuw bloed.
  • Keizersnede: ondersteuning bij je herstel en de genezing van de bijwond.
  • Borstvoedingsproblemen: bijv. als je onvoldoende melk hebt of een (dreigende) borstontsteking.

   

  Contact

   Wil je weten of Putoshan ook iets voor jou kan betekenen, neem dan contact op!

    

   Nieuws

   Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens en zwangerschap.

    

   Beter bevallen door drukpuntmassage

    

   Ook tijdens de bevalling kan de Traditionele Chinese Geneeskunst goed ondersteunen. De meest praktische uitwerking hiervan is drukpuntmassage (acupressuur). Acupressuur biedt een uitstekende methode om een betere bevalling te beleven.

    

   Voordelen

   Het toepassen van acupressuur tijdens de bevalling biedt een aantal belangrijke voordelen:

   • Vrouwen die tijdens hun bevalling acupressuur hebben gehad zijn meer tevreden over hun bevalling; ze voelen zich meer ontspannen, kunnen de bevalling beter aan en herstellen sneller.
   • De gebruikte technieken zijn makkelijk aan te leren door je partner (of een andere helper). Als partner krijg je hierdoor een duidelijke eigen rol tijdens de bevalling; de bevalling wordt daardoor echt een gebeurtenis die je vrouw en jij samen uitvoeren. Het is daarmee een prachtig welkom voor jullie kindje!
   • Acupressuur werkt direct en kent geen bijwerkingen.

    

   Hoe werkt acupressuur?

   Acupressuur is een techniek die afkomstig is uit de Traditionele Chinese Geneeskunst. Volgens deze geneeskunst lopen door het lichaam een aantal energiebanen (meridianen). Aan speciale punten op deze meridianen worden specifieke acties toegeschreven. Een aantal van deze acties ondersteunen tijdens de bevalling. Zo werken sommige punten in op de baarmoedermond en helpen deze te verweken en te verwijden; andere punten verzachten de bevallingspijn.

   Meridiaanpunten worden meestal geactiveerd door het plaatsen van acupunctuurnaalden. Tijdens de bevalling is dit niet zo handig: er moet dan iemand aanwezig zijn die geschoold is in het zetten van acupunctuurnaalden, en als de naalden eenmaal gezet zijn, belemmeren ze je in je bewegingen. In de praktijk blijkt acupressuur, dat wil zeggen een drukpuntmassage op specifieke meridiaanpunten, zeker net zo goed te werken!

    

   Hoe pas je drukpuntmassage toe?

   Bij acupressuur drukt je partner op speciale punten van je lichaam. De druk kan toegepast worden met knokkels, duim, elleboog of een hulpmiddel, bijvoorbeeld de steel van een houten pollepel. Deze druk helpt bij het opvangen van de weeën, of ondersteunt de persweeën. De druk wordt tijdens de hele lengte van een wee vastgehouden; de drukpuntmassage heeft daarbij direct resultaat!

    

   Hoe leer je de drukpuntmassage?

   Zijn jij en je partner goed bekend met lichaamsgerichte technieken, dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de handleiding. Deze vind je hier.

   Heb je graag persoonlijke uitleg over de gebruikte technieken en de ligging van de gebruikte punten, dan kan je bij Putoshan terecht voor een workshop van 90 minuten. De workshop heeft de vorm van een privéles voor jou en je partner.

   Als ondersteuning bij deze acupressuur zijn ook (Engelstalige) apps gemaakt. Meer informatie daarover vind je hieronder.

    

   Wat is het effect van acupressuur tijdens de bevalling?

   Met het toepassen van acupressuur tijdens de bevalling is vooral in Nieuw Zeeland en Australië veel ervaring opgedaan. Vrouwen die tijdens hun bevalling acupressuur hebben gehad zijn meer tevreden over de bevalling; ze hebben minder pijn ervaren, voelen zich meer ontspannen, kunnen de bevalling beter aan en herstellen sneller. Daarnaast voelt de partner zich meer betrokken bij de bevalling, en beleven beide partners de bevalling meer als een gezamenlijke gebeurtenis.

    

   Drukpuntmassage in specifieke situaties

   Deze acupressuurtechnieken kunnen ook in specifieke situaties tijdens de bevalling ondersteunen:

   • Om de bevalling op gang te brengen als de vliezen gebroken zijn;
   • Als tijdens de bevalling blijkt dat de baby niet goed ligt;
   • Bij misselijkheid tijdens de bevalling.

   Ook na de bevalling kan acupressuur helpen, bijvoorbeeld bij naweeën en het ondersteunen van borstvoeding.

    

   Samen een team!

   De drukpuntmassage werkt het best als jij en je partner goed samenwerken. Als vrouw geef je aan of je partner op de juiste plek drukt, of de richting van de druk goed is en hoeveel druk je nodig hebt om je tijdens de bevalling optimaal ondersteund te voelen. Als partner voel je zo goed mogelijk aan wanneer de volgende wee zich aandient, en stem je je drukmassage precies hierop en op de wensen van je vrouw af. Op deze manier vangen jullie gezamenlijk de weeën op en vormen jullie tijdens de bevalling een eendrachtig team – een perfecte ontvangst van jullie kindje!

    

   App "Acupressure for Natural Pain Relief in Labour"

   acupressuur bevallingEen tijdje geleden zijn apps uitgebracht waarop de acupressuur op een heldere manier wordt uitgelegd en voorgedaan. De apps zijn gemaakt door Debra Betts (acupuncturiste uit Nieuw Zeeland die uitsluitend met zwangerschap werkt en veel voor de promotie van deze acupressuur doet) en Tom Kennedy (acupuncturist uit Engeland); de apps zijn dan ook Engelstalig (zonder ondertiteling).

   De app voor iPhone/iPad is inmiddels weer beschikbaar; de app voor Android schijnt op dit moment uit de running te zijn. Daarnaast is er ook een speciale Facebook-pagina over deze mooie vorm van acupressuur. 

    

   Contact

   Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

    

   Nieuws

   Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over zwangerschap (inclusief bevalling).

    

   Na je bevalling

    

   Zwangerschap en bevalling zijn gebeurtenissen waarvan je echt moet herstellen. Het is belangrijk dat jij en je omgeving hier ook de tijd voor nemen! Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) kan je helpen bij je herstel, en bij het voorkomen, verbeteren en verhelpen van klachten die in deze periode op kunnen treden.

    

   Bloedverlies

   Tijdens de bevalling kan je extra veel bloed verloren hebben. Of wellicht blijf je na de bevalling nog lang en zwaar vloeien. TCG kan helpen bij het stelpen van bloedingen en de opbouw van nieuw bloed, zodat je sneller herstelt.

    

   Keizersnede

   Als je (uiteindelijk) via een keizersnede bent bevallen, moet je niet alleen herstellen van zwangerschap en bevalling, maar ook van de buikoperatie. We kunnen je hierbij helpen, o.a. door met acupunctuur het herstel van de buikwond te ondersteunen.

    

   Borstvoeding

   TCG ziet borstvoeding als de meest optimale voeding voor je baby; we bevelen dit dan ook van harte aan. Heb je problemen met borstvoeding dan kan je bij ons terecht, bijvoorbeeld bij te weinig melk of een (dreigende) borstontsteking. Kom daarvoor zo snel mogelijk langs, en zorg ook dat je je laat ondersteunen door een lactatie(des)kundige.

    

   Vermoeidheid en uitputting

   De eerste periode na de bevalling kan zwaar zijn, zeker als je ook nog onvoldoende nachtrust krijgt. Als je steeds erg moe bent of zelfs uitgeput, is het vaak lastig echt van je moederschap te genieten. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen je dan helpen om meer energie te krijgen en je weer beter te voelen.

    

   Overige klachten

   Ook bij andere klachten die in deze periode kunnen optreden kunnen we je helpen. Denk aan naweeën, nachtzweten, buikpijnen, en een (lichte) postnatale depressie.

    

   Contact

   Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

    

   Nieuws

   Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over zwangerschap (inclusief de periode na de bevalling).

    

   Voorbereiding op de bevalling

    

   De Traditionele Chinese Geneeskunst geeft goede handvaten om je voor te bereiden om de bevalling: een specifieke combinatie acupunctuurpunten ondersteunt de lichamelijke processen die aan het einde van de zwangerschap plaats moeten vinden.

    

   Beter bevallen door acupunctuur

   Natuurlijk kunnen we niemand een geweldige en probleemloze bevalling garanderen, maar deze voorbereidende acupunctuurbehandelingen helpen je zeker in de goede richting. De algemene effecten die je kunt verwachten:

   • Een grotere kans op een natuurlijke bevalling;
   • Meer kans om rond week 40 van je zwangerschap te bevallen;
   • Je ervaart minder stress rond de bevalling;
   • Je ervaart meer controle en kunt de bevalling beter aan;
   • De ontsluiting verloopt makkelijker en weeën zijn beter op te vangen;
   • De bevalling verloopt soepeler;
   • Na de bevalling herstel je beter.

   Verloskundigen geven aan dat de bevallingsvoorbereiding vaak leidt tot een prachtige rijping (verweking) van de baarmoedermond, een teken dat het lichaam echt klaar is voor de bevalling. Acupunctuur helpt je daarmee op weg naar een betere bevalling!
   Onderzoeksresultaten voor de effecten van bevallingsvoorbereiding met acupunctuur vind je hier en hier.

    

    Wekelijks vanaf week 36

    De voorbereiding op de bevalling bestaat uit een wekelijkse behandeling acupunctuur in de laatste vier weken van de zwangerschap,  aangevuld met een lichte massage.

    Bij een normaal verlopende zwangerschap start deze acupunctuur behandeling in week 36, dat wil zeggen vier weken voor de verwachte datum van de bevalling. Als je verloskundige of gynaecoloog aangeeft dat je waarschijnlijk eerder zal/moet bevallen (bijvoorbeeld bij een tweelingzwangerschap), kunnen we iets eerder beginnen.

    Het is handig als je een paar weken voordat de behandeling moet starten (zo tussen week 30 en 34) contact opneemt voor het maken van afspraken.

    De eerste behandeling (met intake) duurt 60-90 minuten, de volgende behandelingen duren 45-60 minuten. Voor de voorbereiding op de bevalling gelden de normale behandeltarieven; vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering kan vergoeding van de kosten plaatsvinden.

      

     Pijnhantering via acupressuur

     Als je wilt kan je de voorbereiding uitbreiden met een workshop/partnersessie van 90 minuten, waarin jij en je partner (of iemand anders die bij de bevalling aanwezig zal zijn) uitleg krijgen over acupressuur (drukpuntmassage) die je partner tijdens de bevalling kan toepassen als pijnbestrijding/pijnhantering. Meer informatie over deze prachtige methode vind je hier.

      

      Met acupunctuur de bevalling opwekken

      Als het medisch noodzakelijk is dat de bevalling op korte termijn start kan je met acupunctuur een speciale behandeling krijgen, de inductiebehandeling. Hierbij wordt je lichaam via een specifieke combinatie van acupunctuurpunten aangespoord de bevalling te starten. Ook leer je hoe je deze behandeling thuis met drukpuntmassage voort kunt zetten, om de kans op een natuurlijke bevalling te vergroten. Voor deze behandeling geldt het normale behandeltarief; heb je 4 of meer voorbereidende acupunctuurbehandelingen gehad, dan is de inductiebehandeling gratis.

       

      Contact

      Wil je een afspraak maken of heb je vragen over je persoonlijke situatie, neem dan contact op.

       

      Nieuws

      Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over zwangerschap (inclusief bevalling).

      Meer artikelen...