Behandelmethodes

Behandelmethodes

 

Voorkeursaanpak

 

In de meeste gevallen behandelt Putoshan bij voorkeur met de combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur. Dat heeft namelijk een behoorlijk aantal voordelen, waarover je op deze pagina meer leest.

 

Voorkeur voor acupunctuur

In de volgende situaties vormt acupunctuur de voorkeursaanpak:

Meestal wordt acupunctuur hierbij in een korte serie van wekelijkse behandelingen ingezet. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan is toevoeging van Chinese kruiden in het algemeen de volgende stap.

 

Combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur

Bij de meeste gynaecologische klachten behandelt Putoshan bij voorkeur via een combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur. Putoshan stelt deze combinatie van behandelmethoden als voorwaarde bij een aantal klachten, bijv. bij ondersteuning op de gebieden vruchtbaarheid en menstruatieklachten. Hieronder worden de redenen hiervoor uitgelegd.

 

TCG is echt meer dan acupunctuur!
In het westen stellen we Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) vaak gelijk aan acupunctuur, maar in China zelf bestaat het overgrote deel van de toepassing van TCG uit kruidenformules. TCG is als het ware ‘scheef’ naar het westen gekomen: kruiden werden afgedaan als ‘die kruidenvrouwtjes hadden wij hier vroeger ook, dat is nu toch echt achterhaald’, terwijl het werken met naaldjes als iets magisch werd gezien, als bijzonder interessant. Vandaar dat de focus in het westen op acupunctuur is komen te liggen. Helaas, want met kruiden kan je zoveel mooie en effectieve dingen doen, vooral op het vlak van gynaecologie!

 

Acupunctuur wellicht onvoldoende gedoseerd?
In China wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur. Acupunctuur wordt daarbij in het algemeen (in onze ogen) erg intensief toegepast: vaak is sprake van een ‘kuur’ van 3 weken lang 5x per week een acupunctuurbehandeling, gevolgd door een week pauze, en dat dan nog 3 x herhaald. In de Westerse wereld is meestal sprake van wekelijkse behandelingen. De Chinese frequentie is bij ons, i.v.m. tijd en financiën, normaal gesproken niet haalbaar, maar dit betekent wel dat we acupunctuur eigenlijk in een vrij lage dosering toepassen.

 

Door combinatie heb je minder behandelingen nodig…
In de combinatie van Chinese kruidenformules en acupunctuur vormen de kruiden feitelijk de hoofdbehandeling. Deze neem je 2 – 3x per dag in. Je hoeft daarom minder vaak voor een acupunctuurbehandeling te komen: de acupunctuur kan als het ware voortbouwen op de ‘bodem’ die de kruiden al gelegd hebben, waardoor in de meeste gevallen eens per 3 a 4 weken acupunctuur volstaat.
Al met al is de combinatie van kruiden en acupunctuur hiermee zowel effectiever als goedkoper.

 

Alleen kruiden?
Als kruiden toch de hoofdbehandeling vormen, zou je inderdaad ook alleen kruiden kunnen toepassen. Maar de toevoeging van acupunctuur heeft een paar belangrijke voordelen:

 • Door je eens in de 3 a 4 weken te zien, kan Putoshan in het oog houden of het wellicht nodig is de kruidenformules aan te passen.
 • Een acupunctuurbehandeling werkt sterk ontstressend: na het plaatsen van de naalden moet je nog 20-30 minuten blijven liggen om de naalden in te laten werken. Putoshan creëert hierbij een extra ontspannende setting doordat je op een verwarmde tafel ligt, vaak met toepassing van een warme moxa-lamp, door rustige muziek, en door stilte – bij voorkeur praten we dan niet! Gevolg is dat je na een acupunctuurbehandeling geheel relaxed bent — voor de meesten van ons een belangrijke ervaring die we goed kunnen gebruiken!

 

Nadelen van kruiden?

Het gebruiken van de kruidenformules heeft natuurlijk ook wat nadelen:

 • Al went het meestal snel, de smaak van de kruiden wordt niet door iedereen evenveel gewaardeerd ;-)
 • Je moet de kruiden trouw iedere dag twee of drie keer gebruiken.
 • Je kunt kruiden niet zelf bijbestellen, dus je moet zelf op tijd doorgeven dat je toe bent aan een nieuwe voorraad
 • Kruiden worden niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Daar staat tegenover: de vergoeding voor consulten gaat sowieso de laatste jaren al achteruit, en met de kosten van één acupunctuurbehandeling kan je kruiden voor ruim een maand kopen. Relatief zijn kruiden dus wel zo voordelig!
 • De reguliere geneeskunde staat in het algemeen huiverig tegenover Chinese kruiden. Over acupunctuur is de meest voorkomende houding ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, maar Chinese kruiden vinden reguliere artsen in het algemeen maar dubieus. Naar mijn mening en vanuit mijn ervaring geheel ten onrechte! Tenminste: mits voorgeschreven door een deskundig herbalist (kruidengeneeskundige). 

 

… en wat levert dit Putoshan dan op?

Een begrijpelijke vraag. Eerlijk gezegd: als het mij om geld zou gaan, zou ik beter iedereen zoveel mogelijk voor acupunctuur kunnen laten komen, want daar verdien ik aan. Het uitzoeken en (bij)bestellen van de kruiden kost vooral tijd, en levert me financieel niets op. Een uitzondering vormt het voorschrijven van de (goedkopere) standaard-kruidenformules die ik op voorraad heb in mijn praktijk — daarover reken ik een kleine opslag als compensatie voor de investering die ik daarin heb gemaakt.
Mijn motivatie voor deze aanpak ligt vooral in het goede resultaat dat ik hiervan bemerkt heb: van de combinatie Chinese kruiden en acupunctuur heb ik echt al zoveel mooie, positieve effecten gezien!
Bijkomend voordeel voor mij is dat ik op deze manier meer mensen kan helpen: als ik alleen met acupunctuur behandel is dat meestal met wekelijkse behandelingen. Voor de gemiddeld vier behandelingen per maand die ik dan aan één persoon zou besteden, kan ik ook vier verschillende personen helpen met de combinatie van kruiden en acupunctuur.
Ik werk graag met de aanpak waar ik zelf het meeste vertrouwen in heb, vandaar dat ik bij kinderwens/fertiliteit en een aantal gynaecologische klachten als voorwaarde stel dat je akkoord bent met de combinatie-aanpak van Chinese kruiden en acupunctuur.

 

En wat als ik toch geen kruiden wil gebruiken?

Als je goede redenen hebt om geen kruiden te willen gebruiken, hoor ik deze graag. Als ik in je redenering mee ga, kunnen we wellicht toch afspreken. Mocht ik je redenen niet ondersteunen, dan verwijs ik je graag door naar een collega-acupuncturist.

 

 

Behandelmethodes

 

Holistisch, individueel en natuurlijk

Putoshan biedt een holistische en individueel gerichte natuurlijke geneeswijze die gericht is op harmonie:

 • Holistisch: onderzoek en behandeling betreffen de gehele mens; lichaam en geest hangen hierin nauw met elkaar samen.
 • Individueel: als mens ben je uniek; de behandeling wordt dan ook precies op jouw specifieke klachten en symptomen afgesteld.
 • Natuurgeneeswijze: Traditionele Chinese Geneeskunst is gebaseerd op een nauwkeurige observatie van de natuur; ook de behandelmethodes zijn hier rechtstreeks uit afkomstig.
 • Harmonie: centrale voorwaarde voor gezondheid is harmonie met natuur, familie, omgeving en jezelf; Putoshan helpt je op weg naar een levendig evenwicht met voldoende veerkracht om normale verstoringen van deze balans zelf op te kunnen vangen.

 

Acupunctuur, kruiden en massage

De behandelmethodes die Putoshan toepast zijn afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeskunst. De belangrijkste behandelmethodes zijn:

 

Chinese kruidengeneeskunde

 

Kruiden worden al duizenden jaren toegepast om hun geneeskrachtige werking. Chinese kruiden vormen dan ook een belangrijke behandelwijze binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). In China bestaat zo’n 70% van de TCG-behandelingen  uit de toepassing van kruiden! Meestal gaat het om delen van planten, maar soms worden ook mineralen of dierlijke ingrediënten geneeskrachtig ingezet. In principe wordt een ingrediënt —bijvoorbeeld een bloem, wortel, tak of vrucht— in zijn geheel gebruikt, zoals deze in de natuur voorkomt.

In China dateert de oudste gedetailleerde beschrijving van de geneeskrachtige werking van kruiden al uit de eerste eeuw voor Christus, toen Shen Nong de eerste materia medica schreef. De kennis over kruiden is sindsdien continu toegepast en verder ontwikkeld.

 

Kruidenformules

Chinese kruiden worden voornamelijk toegepast in kruidenformules: deze bestaan uit de combinatie van een aantal kruiden in een specifieke verhouding. In de loop der eeuwen zijn een groot aantal basisformules beschreven, maar een goede Chinees geneeskundige zal de samenstelling van een formule vaak nog aanpassen om je specifieke klachten optimaal te behandelen.

 

Granulaten of pillen

In China koken cliënten de kruiden meestal zelf en drinken ze de geneeskrachtige ‘soep’ die zo verkregen wordt. De meeste westerse mensen vinden dit te omslachtig. In de praktijk worden in Nederland daarom meestal granulaten voorgeschreven: kruiden in oplosbare korrelvorm, die je gemengd met wat warm water inneemt. Ook kunnen de kruiden worden samengeperst tot pillen die je met warm water inneemt.

 

Werking

Chinese kruiden beïnvloeden het lichaam van binnenuit. Vergeleken met acupunctuur werken ze daarom langzamer, maar dieper. Doordat de kruidenformule zo precies op je klachten is afgestemd, kent deze nauwelijks bijwerkingen.

 

Controle en kwaliteit

Om te garanderen dat de gebruikte ingrediënten van goede kwaliteit zijn, zijn productie en verwerking van de kruiden aan strakke richtlijnen gebonden (GMP – Good Manufacturing Practices).  Beschermde planten worden niet gebruikt.

 

Handleiding bij gebruik

Heb je kruiden voorgeschreven gekregen? Bekijk dan hier de handleiding voor het gebruik van Chinese kruidenproducten.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij.
Nieuwsberichten over Chinese kruiden & voeding vind je hier.

 

Overige behandeltechnieken

 

Afhankelijk van je klachten past Putoshan ook nog de volgende behandeltechnieken uit de Traditionele Chinese Geneeskunst bij de behandeling toe.

 

Moxa

Moxatherapie maakt gebruik van de verwarmende, voedende en energie-opwekkende werking van moxa: de gedroogde bladeren van het kruid Bijvoet (Artemisia). Aangestoken moxa straalt een weldadige warmte uit die diep in het lichaam doordringt. Moxa wordt meestal toegepast boven een meridiaanpunt of een pijnlijke plek, in de vorm van losse moxa of een smeulende moxa-sigaar. Ook is het mogelijk moxa op een acupunctuurnaald te plaatsen; de warmte dringt hierdoor nog dieper het lichaam in.

 

Moxalamp

De moxalamp —ook wel TDP-lamp genoemd— is een recente uitvinding binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze lamp bevat een zwarte plaat waarin kruiden en mineralen zijn verwerkt; na verwarming zendt deze plaat een specifieke straling uit die het lichaam verwarmt. De moxalamp is bedoeld om een groter gebied van het lichaam — bijvoorbeeld buik, lage rug of voeten— te verwarmen. De lamp wordt meestal toegepast in combinatie met acupunctuur of massage; de meeste cliënten ervaren de moxalamp als zeer weldadig.

 

Cupping

Cupping is een oude techniek die in heel Azië wordt toegepast. Hierbij worden glazen bollen op meridiaanpunten of pijnlijke plekken geplaatst. Omdat de lucht in de cup eerst even is verwarmd, ontstaat een onderdruk en zuigt de cup zich vast op de huid. Een cup die een tijdje op een vaste lokatie blijft staan trekt koude of hitte uit het lichaam en stimuleert de circulatie; als de cup langzaam wordt bewogen vindt een huidmassage plaats doordat de cup de huid los trekt van de onderlaag. Cupping wordt vooral toegepast op rug, nek en schouders.

 

Qigong

Qigong  (ook wel "Chi Kung") bestaat uit een groot aantal verschillende oefensystemen, vergelijkbaar met yoga. Gemeenschappelijk doel is het verbeteren van de circulatie van Qi (energie); daarbij worden vaak ook ademhalingstechnieken gebruikt.
Qigong-oefeningen kunnen medisch ingezet worden, zowel preventief als om beter te worden. De oefeningen geven je dan handvaten om zelf met je gezondheid aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld een specifieke energie in je lichaam te versterken of meer te ontspannen.

 

Voedingsadvies

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst hoort voeding afgestemd te zijn op het individu en zijn/haar omgeving. Zo is het eten van veel fruit prima voor mensen die in een hete, droge omgeving wonen of van zichzelf heel warmbloedig zijn, maar werkt het negatief voor mensen die in een koudere en vochtiger omgeving wonen of het zelf al snel koud hebben. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan voeding je gezondheid ondersteunen of deze juist in de weg staan. Bij een behandeling bij Putoshan komen je voedingsgewoonten vaak ook aan bod; zo nodig ontvang je advies over hoe je je voeding beter op je lichamelijke situatie en je fysieke omgeving aan kunt passen. 

 

Leefstijladvies

Om in harmonie te blijven hoort je leefstijl afgestemd te zijn op de ritmes in de natuur en de ritmes van je eigen lichaam. Lukt dit niet, dan kan je leefstijl ertoe leiden dat je moeilijker weer in balans komt. Als onderdeel van de behandeling bij Putoshan kan je leefstijl aan de orde komen, en krijg je tips over manieren waarop je via je leefstijl kunt bijdragen aan je herstel. Vaak gaat het daarbij om kleine simpele aanpassingen die je helpen om weer gezond en vitaal te worden.

 

Chinese massage (tuina)

 

Meridianen

Chinese massage (Tuina) werkt net als acupunctuur in op de meridianen, de energiebanen van het lichaam. Doel is om de werking van de meridiaanpunten te activeren, de energie in de meridianen te harmoniseren en het lichaam te ondersteunen bij het (her)vinden van balans.

 

Behandeling

Binnen Tuina kan een grote hoeveelheid verschillende massagetechnieken worden toegepast, bijvoorbeeld strijkingen, drukkingen, knedingen, kloppingen, en (lichte) manipulaties. Putoshan past Tuina  uitsluitend toe als aanvulling op een acupunctuurbehandeling*. De massage zorgt daarbij voor extra ontspanning en verdiept het effect van de acupunctuur.

 

Acupressuur

Acupressuur of drukpuntmassage is een specifieke techniek binnen Tuina, waarbij met duim, vingers of elleboog loodrechte druk op een meridiaanpunt wordt gegeven om het punt te activeren. In Japan zijn deze drukpunttechnieken verder uitgewerkt tot het massagesysteem Shiatsu. Acupressuur kan je ook goed bij jezelf toepassen. Als dat voor jou nuttig is, leer je bij Putoshan hoe je dat het best kunt doen.

 

* Putoshan past Tuina uitsluitend toe als aanvulling op een acupunctuurbehandeling.
Ben je op zoek naar een behandeling die volledig uit massage bestaat, dan zul je helaas verder moeten zoeken.

Meer artikelen...