Nieuwsbrief 006 - december 2019

Nieuwsbrief 006 - december 2019


 
yangsheng

Gezond ouder worden

 

Speciaal voor vrouwen rond en na de overgang die gezond oud willen worden, geeft lifestyle gynaecoloog Ginny Chamorrow een aantal mooie tips.

Onder het motto "Kom van die bank af" geeft dit artikel de belangrijkste adviezen: blijf bewegen, blijf actief, eet gezond (maar matig), en nog veel meer...

In de Traditionele Chinese Geneeskunst staat de kunst van gezond ouder worden bekend als Yang Sheng. Katie Brindle schreef er een boek over en geeft deze 5 gemakkelijke tips (met filmpjes). 

 
 

NIEUWS

 

Aanvullende verzekering? Goed om even te checken!

 

Een vervelende klus, maar helaas toch weer nodig: je zorgverzekering opnieuw bekijken en bepalen welke aanvullende verzekering je neemt, want een aantal vergoedingen zijn dit jaar behoorlijk veranderd c.q. geschrapt.

De NVA heeft een overzicht dat de vergoedingen van de verschillende verzekeringen voor NVA-acupuncturisten (waaronder Putoshan) op een rij zet. 

Zorgwijzer heeft ook zo'n overzicht gemaakt, waarbij ook de bijbehorende premie van de betreffende verzekering is vermeld. Bedenk wel dat dit de premie is van het gehele aanvullende pakket; de verzekerde zorg omvat hierbij in de meeste gevallen heel wat meer dan alleen alternatieve/complementaire therapie. 
Verzekeraars beheren veel geld. Als je het belangrijk vindt dat je verzekeraar dat op een eerlijke, duurzame, vredelievende manier doet, neem dan een kijkje bij de Eerlijke Verzekeringswijzer

 
 

Menstruatie-perikelen

 

Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor problemen rondom de menstruatie. Terecht! Want helaas hebben veel vrouwen behoorlijk last rondom hun menstruatie, maar zien ze dit (onterecht) vaak ook als 'normaal'.  

Menstruatiepijn is niet normaal, al helemaal niet als je er niet door kunt werken of studeren! De NOS legt dit in een mooi, duidelijk filmpje uit, en Barbara Havenith (Vrouwenpoli Boxmeer) legt de samenhang met je dieet uit: o.a. suiker en witmeel schrappen! Chinese geneeskunst (acupunctuur en kruiden) kan trouwens ook goed helpen, zoals dit onderzoek laat zien.

Hevig bloedverlies is ook niet normaal, ook al heeft 1 op de 5 vrouwen hier last van. Op www.hevigbloedverlies.nl worden oplossingen als hormoontherapie of een medische ingreep aangedragen, maar ook hierbij goed te weten dat de combinatie van Chinese kruiden en acupunctuur ook goed kan helpen. 

 
 

Verminderde vruchtbaarheid: ook een mannenzaak!

 

Als zwangerschap uitblijft denken vrouwen vaak dat dit aan hen ligt, maar de invloed van de man op vruchtbaarheid is vaak groter dan je denkt. Acubalance heeft een aantal informatieve video's bij elkaar gezet waarin experts uitleggen hoe dit zit: de invloed van de leeftijd van de man, de invloed van de mannelijke vruchtbaarheid op embryo-kwaliteit en de slagingskans van vruchtbaarheidsbehandelingen, en wat je nog meer uit sperma-onderzoek kunt concluderen. 
NRC concludeert daarmee terecht dat verminderde vruchtbaarheid ook een mannenzaak is, al kan je ook de vraag stellen waarom mannen eigenlijk zo weinig over vruchtbaarheid praten

Voor zaadkwaliteit zijn een strakke onderbroek, saunabezoek en lang zitten niet bevorderlijk, al win je waarschijnlijk meer door roken, overgewicht en alcoholgebruik aan te pakken, zegt dit artikel in De Morgen.
Daarnaast maakt voeding zeker uit! Mannen met een typisch westers dieet (veel pizza, chips, hamburgers) hadden de laagste zaadkwaliteit in dit onderzoek van Harvard.
Het gebruik van lactolycopeen bleek zaadkwaliteit behoorlijk te verbeteren, zo laat dit onderzoek zien. Ook acupunctuur en Chinese kruiden kunnen de zaadkwaliteit verbeteren, zo blijkt uit diverse onderzoeken

 
 

Thee

 

Thee is heerlijk! Maar dan wel bij voorkeur gemaakt van losse thee of papieren zakjes; nylon pyramidezakjes blijken namelijk een bron van microplastic te zijn.

Ook kunnen theezakjes rare bolletjes bevatten. De Keuringsdienst van Waarde zocht in een mooi filmpje uit hoe dat zit.

Thee is niet alleen lekker, maar kan ook helpen chronische ontstekingen te bestrijden. Juglen Zwaan beschrijft 6 theesoorten en geeft tips hoe je deze goed toe kunt passen.

tea
 

Verschillen tussen mannen en vrouwen...

 

Wist je dat autorijden voor vrouwen gevaarlijker is dan voor mannen? Ontwerpers en onderzoekers gaan vaak uit van 'mannen' als ze 'mensen' bedoelen, en dat heeft onverwachte gevolgen, zo laat dit artikel zien.

Ook medisch gezien wordt langzamerhand duidelijk dat aandoeningen zich anders bij vrouwen dan bij mannen kunnen uiten. O.a. bij hart- en vaatziekten en de behandeling daarvan. Daarom ook dit pleidooi voor ongelijke behandeling in de Groene. 

 

Overigens is de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw (hij zorgt voor het geld, zij zorgt voor de kinderen) een stuk minder oud dan vaak gedacht, en heeft beleid een verrassend grote rol gespeeld bij het ontstaan van deze taakverdeling, zo blijkt uit nieuw historisch onderzoek.

Ook de rolverdeling tussen eicel en spermacellen ligt anders dan vaak gedacht wordt. Afwachtend en passief versus doelgericht en actief? Helemaal niet! Hoe het wél zit, lees je hier

 

 
 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Putoshan.

Je kunt de nieuwsbrief ook online in een browser bekijken.

Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Ontvang je de nieuwsbrief liever op een ander mailadres? Meld je dan hier af en weer aan.

NUMMER 006 DECEMBER 2019

Nieuwsbrief # 6

Op het nippertje van 2019 toch nog een nieuwsbrief van Putoshan.

Deze nieuwsbrief geeft informatie over ontwikkelingen in de praktijk, en meldt een aantal relevante nieuwsberichten en onderzoeksresultaten.

Fijne feestdagen en een geweldig begin van 2020 !

 

Je kunt de nieuwsbrief ook bekijken op www.putoshan.nl

 
 
 

Online te bekijken... 

 
 

Onlangs was helaas alweer de laatste uitzending van Chinese Dromen, de nieuwste serie van Ruben Terlou. Prachtig om te zien! Heb je de serie gemist of wil je deze nog eens nakijken, dat kan hier.

Ines ten Berge had graag kinderen willen hebben, maar dat is niet gelukt. Ze maakte er de mooie documentaire Heb jij kinderen? over. Je vindt deze hier.

Lize Korpershoek heeft nu haar relatie wat langer duurt, helemaal geen zin meer in seks. Ze vraagt zich af of dat normaal is, en maakte daar een gevoelige documentaire over: Mijn seks is stuk. Je kunt deze hier bekijken.

 
bruin varkentje
 
 

Elk jaar wordt bij kung fu vereniging Bao Trieu / Blijd Chinees Nieuwjaar gevierd. De viering van 2019 kan je terugkijken op Facebook, met o.a. leeuwendans, kung fu demo's, taiji, Chinese muziek en Drakendans. Houd de BTB-website in de gaten voor de viering van 2020!

 
 
 

 

Een wijze les...

 
 

Een meester zei tegen zijn leerling: “Stel, iemand komt naar je toe met een cadeautje, maar je neemt het niet aan. Van wie is dan het cadeautje?” “Van degene die het jou wil geven”, antwoordde zijn leerling. “Datzelfde geldt voor dingen als jaloezie, boosheid en beledigingen,” zei de meester. “Als je het niet aanneemt, blijft het van de ander.”

 

moxa 2

 

 

Tarieven 2020

 
 

In 2020 zijn de tarieven van Putoshan als volgt:
•  Intake: € 92.00
•  Consult: € 65.00

 

acupunctuurafbeelding

 

 

Meer op Facebook!

  
 

Meer nieuws van Putoshan is te vinden op de Facebook-pagina van Putoshan; als je Facebook-gebruiker bent, neem daar dan eens een kijkje!

Email built with AcyMailing