Wegfladderende geest wordt ongelukkig

Mensen zijn bijna de helft van de tijd niet met hun hoofd bij de activiteiten die ze op dat moment uitvoeren. Daar worden ze niet gelukkiger van. Dit blijkt uit onderzoek dat twee Amerikaanse psychologen met behulp van iPhone apps hebben uitgevoerd.

 

Mensen zijn het gelukkigst als ze in het moment leven en volledig opgaan in hun bezigheden. Dit verschijnsel wordt ook wel flow genoemd. Dit is in een aantal religieuze stromingen terug te vinden: zij benadrukken dat geluk te vinden is in het moment zelf, zonder je te laten afleiden door gedachten over het verleden of de toekomst.

 

Daniel Gilbert en Matthew Killingsworth (Harvard University) laten in hun onderzoek zien dat mensen ongelukkiger zijn als ze niet in het moment leven. Helaas bleek dat in 46,9% van de onderzochte gevallen aan de hand te zijn: mensen waren op dat moment in hun hoofd met iets anders bezig dat met hun activiteiten van dat moment. De mate van afleiding bleek een uitstekende indicator voor iemands geluksgevoel: hoe vaak onze geest het heden verlaat, is een betere voorspeller van ons geluksgevoel dan de dingen die we doen.


Deelnemers bleken zich het gelukkigst te voelen tijdens vrijen, sporten en praten met anderen. Het minst gelukkig voelden ze zich bij uitrusten, werken of thuis de computer gebruiken. Maar dit verschil is gradueel: maar 4.6% van een geluksgevoel bleek bepaald te worden door de specifieke activiteit van dat moment. De focus van de geest bleek 10.8% aan het geluksgevoel bij te dragen. Tijd-analyses gaven aan dat aan afgeleide geest niet zozeer het gevolg was van minder gelukkig zijn, maar eerder de oorzaak: afleiding werd vaak gevolgd door zich minder gelukkig voelen.

 

Alle reden dus om inderdaad te streven naar "in het moment zijn"!

 

Links:

- Bespreking van het onderzoek op Noorderlicht (dd. 11-11-2010)

- Bespreking van het onderzoek op ScienceDaily (dd. 12-12-2010)

- Onderzoek "A wandering mind is an unhappy  mind", in Science (dd. 12-11-2010)

- Website voor bijhouden van geluksgevoel: trackyourhappiness.org