Meer bewegen: echt doen!

Naast stoppen met roken is voldoende bewegen het beste dan je kunt doen om gezond oud te worden. Het vermindert de kans op een groot aantal akelige aandoeningen en houdt je lichaam jonger. Alle reden dus om dit echt te doen!

 

In een overzichtsartikel heeft Leslie Alford (University of East Anglia) een groot aantal recente onderzoeken op een rij gezet.

Daaruit blijkt dat voldoende bewegen minder kans geeft op akelige aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, dementie, beroerte, diabetes, depressie, overgewicht, erectieproblemen en hoge bloeddruk.

Voldoende bewegen is dan ook  -naast niet roken en gezond eten- de belangrijkste life style keuze waarmee je zelf je gezondheid kunt beinvloeden.

 

Concrete aanbevelingen:

  • Gezonde volwassenen tussen 18 en 65 jaar zouden vijf keer per week zo'n 30 minuten aan lichte beweging moeten krijgen, bijv. stevig wandelen of fietsen.
  • Voor stevig sporten volstaat drie keer per week 20 minuten.
  • Daarnaast zijn 2 wekelijkse krachttrainingen aan te bevelen, waarin vooral de grote spiergroepen worden versterkt.
  • Oudere mensen hebben baat bij trainingen die hun helpen hun balans en lenigheid te bewaren.

 

Het onderzoek is helaas voornamelijk met mannen uitgevoerd. Maar er is alle reden om aan te nemen dat de resultaten net zo hard voor vrouwen gelden, dus dat is geen excuus ;-)

Over excuses gesproken: in het artikel worden allerlei bezwaren die vaak worden aangehaald ("ik val nooit af door bewegen", "ik heb geen tijd!") netjes getackled - lezen dus!

 

Links: