Schone meisjes worden ziek(er)

De 'Hygiene Hypothese' legt een verband tussen onze toegenomen hygiene en de toename in het aantal mensen dat aan allergieen, astma en autoimmuunziekten leidt. Vrouwen leiden nog eens extra veel aan deze aandoeningen. Is er een verband?

 

De 'Hygiene Hypothese' wordt breed ondersteund. Doordat we tijdens onze jeugd minder met ziektekiemen in aanraking komen, leert ons systeem hier niet goed mee om te gaan. Aandoeningen zijn het gevolg.  Wereldwijd zie je de trend dat deze aandoeningen vaker voorkomen in landen die verstedelijken en meer industrie krijgen.

 

Vrouwen leiden in toenemende mate aan allergieen, astma en autoimmuunziekten als de ziekte van Crohn, reumatische artritis, lupus en multiple sclerosis. Sharyn Clough, onderzoekster van de Oregon State University, meent te weten waarom: in onze cultuur horen kleine meisjes schoon en netjes te zijn. Hun kleren mogen niet vies worden, meisjes spelen vaker binnenshuis dan jongens, ouders letten meer op hoe meisjes spelen, waardoor ze schoner blijven. Meisjes worden daarom nog minder aan ziektekiemen blootgesteld dan jongens, en dat zou kunnen verklaren waarom meisjes meer last hebben van aandoeningen als allergieen, astma en autoimmuunziekten.

 

Volgens de Amerikaanse CDC leidt 8,9% van de vrouwen aan astma; bij mannen is dit 6.5% De Amerikaanse NIH laat zien dat autoimmuunziekten drie keer vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

 

Links: