Lekker slapen? Neem een hangmat!

Zowel baby's als volwassenen vallen sneller in slaap als ze zachtjes heen en weer gewiegd worden; ook is de slaap vervolgens dieper. Zwitserse onderzoekers hebben uitgezocht waar dit door komt.

 

Over de hele wereld wordt wiegen als manier gebruikt om baby's (en soms ook volwassenen)  in slaap te laten vallen. In een klein onderzoek hebben Zwitserse onderzoekers een stukje opgehelderd van waarom dit eigenlijk werkt.

 

In het onderzoek werd 12 vrijwilligers gevraagd een dutje te doen. De vrijwilligers waren goede slapers; normaal gesproken deden ze geen middagdutjes en hadden ze ook geen last van slaperigheid overdag. De vrijwilligers deden twee dutjes op een speciaal bed dat stil stond of geschommeld werd als een hangmat. Ondertussen werd via een EEG hun hersenenactiviteit bekeken.

 

De resultaten waren eenduidig: alle vrijwilligers vielen op het schommelende bed sneller in slaap, en hun slaap was dieper. Dit was aan hun hersenactiviteit te zien: ze gingen sneller van de oppervlakkige, eerste fase van slaap over in een fase van diepe slaap. Waarschijnlijk zorgt het regelmatige geschommel ervoor dat de hersencellen ritmischer vuren, waardoor de hersengolven een mooi symchroon patroon gaan vertonen. Dit is waarschijnlijk een teken van rust en ontspanning, waardoor je in slaap valt.

 

Links:

  • Samenvatting op ScienceDaily (21 juni 2011)
  • Bespreking op Noorderlicht / Wetenschap 24 (21 juni 2011)
  • Artikel "Rocking synchronizes brain waves during a short nap"