Steun aan Tibetfonds Dolma

China heeft in haar lange geschiedenis fantastische kennis voortgebracht; Putoshan maakt daar dagelijks dankbaar gebruik van. Maar helaas kent China ook andere kanten, denk aan de beperkte vrijheid van meningsuiting en de onderdrukking van Tibet. Putoshan heeft daarom besloten een deel van haar verdiensten te schenken aan een Tibetaans goed doel. De keuze is gevallen op Tibetfonds Dolma, een kleine organisatie die veel persoonlijke hulp geeft aan m.n. Tibetaanse vluchtelingen.

 

Stichting Tibetfonds Dolma is opgericht in 1989. In totaal zamelt de stichting jaarlijks ongeveer 70.000 euro in; de onkosten van de stichting bedragen minder dan 2% van de inkomsten.

 

Putoshan is een van de structurele donateurs van Tibetfonds Dolma. Maandelijks wordt een vast bedrag overgemaakt; aan het eind van het jaar wordt dit verder aangevuld. De jaarbijdrage hangt af van het aantal consulten; per consult wordt € 0,50 afgedragen.

Op dit moment komt de bijdrage van Putoshan in de grote pot van Dolma, gezocht wordt nog naar een specifiek doel.

 

Tussen Dolma en Putoshan bestaat een fraaie verwantschap. Zoals je wellicht hebt gelezen, ontleent Putoshan haar naam aan het eiland Putu(o)shan, één van de vier heilige bergen van het Chinees boeddhisme, en de favoriete verblijfplaats van Guanyin, de Chinese boddhisattva van mededogen. (Tenzin) Dolma is de Tibetaanse vrouwelijke boddhisattva van mededogen. Net als Guanyin wordt zij vereerd omdat ze mensen in nood redt en bevrijdt. Ook wordt naar zowel Dolma als Guanyin gebeden door vrouwen met kinderwens.

Tenzin Dolma wordt met een groen lichaam afgebeeld; groen staat voor energie en actie. Haar rechterbeen is niet in lotushouding, maar al half vooruit gestrekt, klaar om te helpen waar dat nodig is. Het gebaar van haar rechterhand symboliseert de vrijgevigheid.