Invloed van leefstijl op darmkanker

Door het volgen van simpele leefstijladviezen kan het risico op darmkanker met bijna 25% worden verminderd.

 

In Engeland staat darmkanker op de derde plaats van meestvoorkomende kankervormen; elk jaar krijgen meer dan 38.600 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. Als doodsoorzaak staat darmkanker zelfs op de tweede plaats; per jaar overlijden er minimaal 16.250 mensen aan.

 

Deense onderzoekers hebben de relatie tussen darmkanker en vijf leefstijladviezen aangetoond. Daarvoor hebben ze ruim 55.000 mensen tussen 50 en 64 jaar bijna 10 jaar lang gevolgd. In deze periode kregen 678 van de gevolgde personen darmkanker; dit komt overeen met 1.22% van het totale aantal gevolgde personen.

 

De onderzoekers keken in hoeverre de gevolgde personen zich hielden aan de volgende leefstijladviezen:

  • roken: niet roken
  • beweging: per dag minimaal 30 minuten fysiek actief zijn (sporten, fietsen, wandelen)
  • alcohol: per week niet meer dan 7 consumpties (vrouwen) of 14 consumpties (mannen)
  • taille-omvang: maximaal 88 cm (vrouwen) of 102 cm (mannen)
  • dieet: meer dan 600 gr fruit en groente per dag, minder dan 500 gr (rood) vlees per week, minder dan 30% van de energie afkomstig uit geconsumeerde vetten, meer dan 3 gr vezels per geconsumeerde MJ energie.

 

De onderzoekers concluderen dat 13% van de darmkanker voorkomen had kunnen worden, als iedereen zich aan deze richtlijnen had gehouden. Het volgen van alle richtlijnen zou een vermindering van 23% tot gevolg hebben.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

 

Links:

- samenvatting van het artikel op ScienceDaily

- artikel "Associationof adherence to lifestyle recommendations and risk of colerectal cancer" in  British Medical Journal