Preventie kan uit!

PWC heeft de impact van preventie in getallen uitgedrukt. Uit hun onderzoek "Prevention pays for everyone" trekt PWC de conclusie dat elke euro die geinvesteerd wordt in de preventie van roken, overmatig alcoholgebruik, obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging een substantieel rendement voor de samenleving met zich mee brengt.

 

Met het rapport "Prevention pays for everyone" drukt PWC (Price Waterhouse Coopers) voor het eerst in getallen uit wat de impact van preventie is. Volgens PWC is een ongezonde levensstijl alleen al verantwoordelijk voor eentiende van alle gezondheidskosten.

 

Roken

In welvarende landen is zo'n 20% van de sterfgevallen te wijten aan de gevolgen van roken. PWC kiest hier voor een combinatiebenadering: een stop-roken-campagne, begeleiding bij het stoppen, nicotinevervangers en een prijsverhoging van tabak. Bij een beperkte inzet hiervan is het rendement 70%; bij een intensieve inzet loopt dit op naar 220%. De baten zitten vooral in een hogere  arbeidsproductiviteit, een lager ziekteverzuim, en een toename in gezonde levensjaren. Het hoogste rendement wordt gehaald als mensen voor hun 44e stoppen met roken.

 

Alcoholgebruik

Interventies voor het tegengaan van overmatig alcoholgebruik zijn: een verbod op adverteren, het beperken van de toegang tot alcohol voor jongeren, actieve zorg voor alcoholisten en een verhoging van de accijnzen met 25%. Bij beperkte inzet is het rendement 60%; bij intensieve inzet stijgt dit naar 280%.

 

Obesitas en te weinig lichaamsbeweging

Bijna 19% van de sterfgevallen in Nederland is te wijten aan de gevolgen van een tekort aan lichaamsbeweging, overgewicht en ongezonde voeding. Vooral het tekort aan beweging onder kinderen werkt hierbij sterk negatief. Als interventie kies PWC voor lokale publiciteitscampagnes en intensieve lifestyleprogramma's (bijv. coaching). Bij beperkte inzet is het rendement 30%; bij intensieve inzet loopt dit op tot 130%. De grootste winst wordt hierbij behaald op het gebied van ziekteverzuim.

 

Links:

- Download van het raport "Prevention pays for everyone"  (hiervoor moet je wel je contactgegevens achterlaten)

- Persbericht van PWC