Acupunctuur nieuwsberichten

Acupunctuur

Op deze pagina vind je de nieuwsberichten over acupunctuur.

Via de links aan de linkerkant kan je nieuwsberichten over andere onderwerpen bekijken.

Acupunctuur aanbevolen bij hoofdpijn en migraine

Het Engelse gezondheidsinstituut NICE heeft acupunctuur opgenomen in haar nieuwste richtlijnen voor de behandeling van hoofdpijn.

Acupunctuur voorkomt chronische droge mond door bestraling

Een chronische droge mond (xerostomia) is een van de bijwerkingen van bestraling bij hoofd- en nekkanker. Als tijdens de bestralingsperiode acupunctuur wordt gegeven, treedt dit minder vaak en in mindere mate op. Het effect van de acupunctuur is een half jaar na afloop van de bestraling nog steeds meetbaar. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Texas en  Fudan University Cancer Centre.

Chronische migraine: acupunctuur effectiever dan topiramaat

Bij chronische migraine heeft acupunctuur meer effect dan het medicijn topiramaat (topirol). Dat blijkt uit onderzoek van het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan.

Minder chronische stress door acupunctuur

Acupunctuur vermindert stress. Dat concluderen onderzoekers van het Georgetown University Medical Center (GUMC) uit een onderzoek met ratten. Het onderzoek toont voor het eerst op moleculair niveau het effect van acupunctuur aan: acupunctuur blijkt tot een verlaging van neuropeptide Y (NPY) te leiden, een peptide dat door het sympathische zenuwstelsel wordt uitgescheiden bij stress.

Acupunctuur helpt bij onverklaarbare symptomen

Acupunctuur helpt bij medisch onverklaarbare symptomen. Dit blijkt uit onderzoek in huisartsenpraktijken in Londen.

Acupunctuur verlicht opvliegers bij prostaatkanker

Acupunctuur geeft langdurige verlichting van de bijwerkingen van de hormonale behandeling van prostaatkanker.

Acupunctuur vermindert pijn

Via een functionele MRI (fMRI) hebben onderzoekers het effect van acupunctuur op de beleving van pijn kunnen waarnemen. Hun conclusie: acupunctuur beinvloedt de verwachting van pijn, en verandert de verwerking van de binnenkomende pijnprikkel. De waargenomen pijn bleek hierdoor significant verminderd.