Acupunctuur vermindert pijn

Via een functionele MRI (fMRI) hebben onderzoekers het effect van acupunctuur op de beleving van pijn kunnen waarnemen. Hun conclusie: acupunctuur beinvloedt de verwachting van pijn, en verandert de verwerking van de binnenkomende pijnprikkel. De waargenomen pijn bleek hierdoor significant verminderd.

 

Onderzoekers uit Essen (Duitsland) hebben via fMRI plaatjes van de hersenen gemaakt terwijl deelnemers aan pijnprikkels aan de linker enkel werden blootgesteld. Deels was hierbij in 3 klassieke acupunctuurpunten op de rechter lichaamshelft een naald gestoken.

 

Met een fMRI kan je precies zien welke herstelgedeeltes actief worden tijdens het waarnemen van pijn. Het onderzoek liet zien dat de hersengedeeltes die voor pijnwaarneming verantwoordelijk zijn, bij gelijktijdige toepassing van acupunctuur veel minder geactiveerd werden dan zonder acupunctuur. Maar niet alleen het pijnsignaal zelf bleek veranderd, ook werden de hersengebieden die overeenkomen met de verwachting van pijn, geactiveerd. Je kunt dit vergelijken met de pijndemping die door een placebo optreedt.

 

Volgens de onderzoekers is dit geheel volgens verwachting: acupunctuur werkt zowel volgens een niet-specifiek mechanisme (je verwacht dat je nu minder pijn gaat krijgen) als volgens een specifieke modulatie van het binnenkomende pijnsignaal.

 

Links: