Acupunctuur helpt bij onverklaarbare symptomen

Acupunctuur helpt bij medisch onverklaarbare symptomen. Dit blijkt uit onderzoek in huisartsenpraktijken in Londen.

 

Een op de vijf patienten heeft symtomen die door de westerse geneeskunst niet verklaard kunnen worden. Brits onderzoek heeft al eerder laten zien dat de kosten van de behandeling van deze patienten vaak twee keer zo hoog zijn als de kosten van patienten met een duidelijke diagnose.

 

Het Institute of Health Services Research (University of Exter) heeft nu een onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van acupunctuur bij deze patienten. Ze hebben daarvoor 80 patienten over twee groepen verdeeld. De eerste groep ontving 12 acupunctuurbehandelingen over een periode van 26 weken; de tweede groep diende als controlegroep. Na 26 weken vulden beide groepen een uitgebreide vragenlijst in. De acupunctuurgroep bleek zich significant beter te voelen dan de controlegroep. In de tweede periode van 26 weken ontving de controlegroep ook 12 acupunctuurbehandelingen. Na 52 weken werden beide groepen opnieuw ondervraagd. De controlegroep bleek zich nu ook een stuk beter te voelen; de eerste acupunctuurgroep bleek zich ook nog steeds beter te voelen dan voorheen.

 

De onderzoekers deden daarnaast ook kwalitatief onderzoek naar de beleving van de patienten. De patienten lieten weten dat ze de acupunctuurbehandelingen steeds waardevoller gingen vinden. Ze waardeerden de tijd die de acupuncturist voor hun had en de interesse die deze in hen toonde, en de interactieve en holistische benadering tijdens de behandeling. Ze hadden ook het gevoel dat ze door de behandeling en door de adviezen die ze kregen, zelf positief bezig waren met hun problemen. Patienten kregen bijvoorbeeld een beter beeld van wat hun stress bezorgde in hun leven, en konden daar vervolgens beter mee omgaan. Ook vertaalden ze de adviezen die ze van hun behandelaars kregen in activiteiten op het gebied van dieet, beweging, ontspanning en sociale bezigheden.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

 

Links: