Nieuwe test van mannelijke vruchtbaarheid

Aan de universiteit van Belfast is een nieuwe test voor mannelijke vruchtbaarheid ontwikkeld. Deze test voorspelt het succes van vruchtbaarheidsbehandelingen en helpt bij het selecteren van de behandeling met de grootste kans op succes.

 

Een op de zes stellen heeft moeite zwanger te raken. In zo'n 40% van de gevallen komt dit door verminderde vruchtbaarheid van de man. Mannelijke vruchtbaarheid wordt normaal gesproken bepaald door een analyse van het zaad. Deze analyse bepaalt weliswaar een aantal belangrijke factoren (zoals het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen), maar heeft niet zo'n goede voorspellende waarde voor de kans op succes bij een vruchtbaarheidsbehandeling.

 

Aan de universiteit van Belfast heeft ruim 10 jaar onderzoek geresulteerd in de "SpermComet", een nieuwe test die ook inzage geeft in het DNA van de zaadcellen. De testresultaten zien eruit als een komeet in de lucht. Het hoofd van de komeet bevat onbeschadigd DNA; de staart bevat het beschadigde DNA. Sperma met een goede DNA-kwaliteit heeft een sterke relatie met de kans op zwangerschap en een gezond kindje.

 

Het exploiteren van de SpermComet test is in handen van het nieuwe bedrijf Lewis Fertility Testing.

 

Links: