Door acupunctuur minder stress van infertiliteit

Vrouwen die problemen hebben met hun vruchtbaarheid, voelen zich zekerder en minder gestresst als ze acupunctuur ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Western Sydney (Australie).

 

Voor het onderzoek werden 32 vrouwen met gediagnosticeerde vruchtbaarheidsproblemen in twee groepen verdeeld. De ene groep ontving 6 acupunctuursessies over een periode van 8 weken; de tweede groep werd op een wachtlijst geplaatst. Naderhand bleek de acupunctuurgroep duidelijk minder stress te ervaren en voelden zij zich zekerder, minder angstig en beter in staat om hun situatie aan te kunnen. Zij beschreven de behandelingen als ontspannen en weldadig, en konden nauwelijks negatieve bijwerkingen van de behandeling opnoemen.

 

Acupunctuur werd dus in dit geval niet ingezet om de vruchtbaarheid rechtstreeks te beinvloeden, maar via de omweg van ontspanning.

 

Dat stress negatief inwerkt op de vruchtbaarheid werd in een ander onderzoek aangetoond. Hierbij werden 274 gezonde vrouwen tussen 18 en 40 jaar gevolgd die probeerden zwanger te worden. Op dag 6 van hun menstratiecyclus werd via een speekseltest het gehalte aan de hormonen cortisol en alpha-amylase bepaald. Deze hormonen geven aan hoeveel adrenaline het lichaam bevat. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen met de hoogste hormoongehaltes zo'n 12% minder kans hadden om zwanger te raken dan de vrouwen met de laagste hormoongehaltes.

 

Links: