Relatie tussen eicelvoorraad en moeders overgangsleeftijd

De leeftijd waarop een moeder in de overgang komt, kan voorspellen hoe snel de voorraad eicellen van haar dochter af zal nemen. Voor de vruchtbaarheid van de dochter is deze eicelvoorraad van belang. Dit blijkt uit Deens onderzoek.

 

De leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt, is voor ongeveer de helft erfelijk bepaald. Zo’n 20 jaar vóór de overgang, begint de voorraad eicellen snel te krimpen en daalt de vruchtbaarheid van de vrouw. Een vrouw die op haar 45ste in de overgang komt, wordt dus al rond haar 25ste minder vruchtbaar.

 

Opzet van het onderzoek

Aan het Deense onderzoek namen 527 vrouwen deel tussen 20 en 40 jaar. Van al deze vrouwen was bekend op welke leeftijd hun moeder in de overgang kwam. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld, afhankelijk van de overgangsleeftijd van hun moeder: vroege overgang (moeder was  jonger dan 45 jaar), normale overgang (46 tot 54 jaar) en late overgang (55 jaar of ouder). Bij alle vrouwen werd via een echo de eicelvoorraad in de eierstokken gemeten; daarnaast werd in het bloed de hoeveelheid anti-Müller hormoon (AMH) gemeten.  Het meten van AMH is een diagnostisch middel om het aantal eicellen van een vrouw te voorspellen.

 

Relatie aantal eicellen en overgangsleeftijd van de moeder

Na correctie voor roken, gebruik van anti-conceptie, leeftijd en gewicht (BMI), bleek er een duidelijke relatie te bestaan tussen de afname van AMH en aantal eicellen, en de overgangsleeftijd van de moeder. Bij vroege / normale / late overgang van de moeder was de gemiddelde afname van AMH resp. 8.6 %, 6.8% en 4.2 % per jaar. Voor het aantal eicellen was de gemiddelde afname 5.8%, 4.7% en 3.2% per jaar.

 

Ook minder eicellen bij gebruik van de pil

Overigens bleken AMH en AFC ook significant lager (resp. 27.3 % en 26.8 %) bij gebruik van de anticonceptiepil. Voor de onderzoekers is dit reden om te pleiten voor een longitudinaal onderzoek naar het effect van anticonceptie op de eicelvoorraad. Bij roken was alleen de AFC verlaagd, met gemiddeld 11%.

 

Hoe lang een vrouw vruchtbaar blijft, is overigens niet alleen afhankelijk van het aantal eicellen in voorraad, maar ook van de kwaliteit van die eicellen. De leeftijd waarop de moeder in de overgang komt, kan dus niet 1-op-1 voorspellen op welke leeftijd de dochter minder vruchtbaar wordt.

 

Meer informatie: