Meer kans op slagen IVF bij hoger AMH

Vrouwen met een hoger gehalte aan anti-Müller hormoon (AMH) in hun bloed, hebben meer kans op een succesvolle IVF, zo blijkt uit onderzoek.

Anti-Müller Hormoon (AMH) is een hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken. Het was al bekend dat het AMH-gehalte een goede voorspeller is van het aantal eicellen dat nog in de eierstokken actief is. Maar nu blijkt het AMH-niveau ook samen te hangen met de kans op zwangerschap en de geboorte van een baby bij toepassing van IVF-technieken. Vrouwen met een hoog AMH-niveau blijken zelfs 2.5 keer zoveel kans op succes bij IVF te hebben. Dit is onafhankelijk van het aantal eicellen dat de IVF heeft opgeleverd.

In dit Zweedse onderzoek werden 892 vrouwen gevolgd. In totaal ondergingen deze vrouwen 1230 IVF-cycli. Voorafgaand aan de IVF werd het AMH-gehalte van de vrouwen gemeten. Vrouwen met een AMH groter dan 2.94 ng/ml kregen het grootste aantal kinderen. Er werd geen echte AMH-drempelwaarde gevonden, maar bij deelnemers met een AMH lager dan 0.2 ng/ml resulteerden de 53 IVF-pogingen in maar 18 terugplaatsingen van embryo's, waaruit uiteindelijk maar 3 babies werden geboren.

Het onderzoek bevat ook positief nieuws voor vrouwen die PCOS hebben: hoewel deze vrouwen vaak problemen hebben met hun ovulatie is hun AMH-niveau (en dus hun voorraad eicellen) juist erg hoog . De onderzoeksresultaten wijzen erop dat deze vrouwen ook goede kans maken om via IVF zwanger te worden.

Links: