Vaker zwanger bij mediterraan dieet

Vrouwen die voorafgaand aan een ivf-behandeling een mediterraan dieet hebben gevolgd, hebben 40% meer kans op een zwangerschap.

 

Onderzoekers van het Erasmus MC en het UMC Utrecht hebben een onderzoek gedaan waarin ze het dieet van vrouwen hebben onderzocht in de voorafgaande maand. Vrouwen die een dieet met veel vis, plantaardige olie, peulvruchten, noten en groenten aten, werden vaker zwanger. Deze vrouwen bleken hogere concentraties vitamine B6 en foliumzuur te hebben in hun bloed en in de vloeistof in de blaasjes om de eicellen. Maar de onderzoekers vinden het nog te vroeg om een dieet te adviseren aan vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan; het onderzoek was alleen beschrijvend van aard, waardoor niet duidelijk is wat de oorzaak en wat het gevolg was. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig. De resulaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Fertility & Sterility.

PS. Inmiddels is er ander onderzoek waaruit blijkt dat een dieet met veel groenten, fruit, vis en plantaardige olie aan te raden is, zowel vóór de bevruchting als in de eerste maanden van de zwangerschap. Zie hiervoor dit nieuwsbericht.

 

Links:

- artikel in de Volkskrant (19 juni 2010)

- meer over het oorspronkelijke artikel in Fertility & Sterility