Dikke vader leidt tot dochter met diabetes

Medische onderzoekers hebben voor het eerst (in dieronderzoek) een relatie aangetoond tussen het gewicht en het dieet van de vader op het moment van de bevruchting en het risico van het nageslacht op diabetes.

 

Het is al langer bekend dat gewicht en voeding van de moeder voor en tijdens de zwangerschap van invloed is op toekomstige aandoeningen van het kind. Voor het eerst is nu aangetoond dat ook de gezondheid en voeding van de vader tijdens de bevruchting van invloed zijn. Het aangetoonde risico staat los van erfelijke factoren.

 

Het onderzoek is uitgevoerd met ratten. Mannelijke ratten werden op een dieet met veel vetten gezet; zij ontwikkelden overgewicht en kregen problemen met hun glucose-metabolisme. Dochters van deze ratten bleken meer kans te hebben op diabetes. Bij deze dochters bleek de expressie van een aantal genen die met diabetes geassocieerd zijn, er anders uit te zien. Bij zonen is deze relatie niet aangetoond.

 

Uit de onderzoeksmethode wordt niet duidelijk of nu het overgewicht of het dieet leidt tot de verhoogde kans op diabetes bij het nageslacht, en of het uitmaakt of de rat in zijn jeugd of op volwassen leeftijd een vet dieet voorgeschoteld krijgt. Kortom, het onderzoek roept nog heel veel vragen op, en kan zeker niet zomaar worden toegepast op de menselijke voortplanting.

 

Van het onderzoek is verslag gedaan in het tijdschrift Nature.

 

Links:

- Samenvatting van het artikel op ScienceDaily

- Nieuws-artikel op de website van Nature