Selectie van embryo bij IVF

Australische wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om het meest gezonde embryo bij IVF te selecteren. Dit verhoogt de kans op een succesvolle zwangerschap.

 

Bij IVF worden verschillende eicellen buiten het lichaam bevrucht. Meestal gaat het om 8 tot 10 embryo's per menstruatiecyclus; gemiddeld treedt bij ongeveer de helft hiervan daadwerkelijk celdeling op. Per cyclus zijn dan dus zo'n 4 a 5 bevruchte eicellen (embryo's) beschikbaar. Normaliter wordt een van deze bevruchte eicellen teruggeplaatst, soms zijn het er twee.

 

Australische wetenschappers hebben nu een nieuwe manier gevonden om uit de beschikbare embryo's de meest gezonde embryo te kunnen selecteren. Ze meten hiervoor de samenstelling van de vloeistof waarin de bevruchting plaatsvindt en waarin iedere embryo vervolgens wordt bewaard. Deze vloeistof bevat een vorm van glucose die sterk lijkt op de glucose die in de baarmoeder voorkomt. Bij aanvang van de bevruchting is precies bekend hoeveel glucose de vloeistof bevat. Na vier of vijf dagen wordt het glucosegehalte van de oplossing opnieuw gemeten. Gezonde embryo's gebruiken meer glucose; de embryo die de meeste glucose heeft opgenomen is dan ook het gezondst.

 

Het onderzoek is uitgevoerd bij 50 patienten. Alle patienten ondergingen IVF; van hen raakten 32 vrouwen zwanger waarvan 28 vrouwen daadwerkelijk bevielen. Deze 28 babies waren inderdaad de embryo's met de hoogste glucose-opname.

 

Link:

- Samenvatting van het onderzoek op Science Daily