Chinese kruiden bij chronische longaandoeningen

Chinese kruiden helpen tegen chronische longaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van het Gunag'anmen Ziekenhuis in Beijing.

 

Het betreffende kruidenmengsel (Xiao Chuan, oftewel XCP) wordt al eeuwenlang in China gebruikt bij ademhalingsproblemen. In dit geval is onderzocht wat de effectiviteit van XCP is voor een vorm van COPD (chronische longaandoening) die  vooral in de winter erger wordt.

 

Aan het (dubbel-blinde) onderzoek deden 142 patienten mee. Zij werden in twee groepen ingedeeld. De ene groep werd behandeld met XCP; de tweede groep diende als controlegroep en werd met een placebo-pasta behandeld. Beide groepen kregen de pasta vier keer toegediend in de maanden juli en augustus; de pasta werd daarvoor op 4 acupunctuurpunten op de rug gesmeerd.

De daaropvolgende winter bleek de XCP-groep beduidend minder last te hebben van de chronische longaandoening. Ze hadden minder vaak last, waren minder vaak kortademig, gebruikten minder medicijnen en waardeerden hun kwaliteit van leven ook hoger als de controlegroep.

 

Link: