Walnoten verlagen risico op borstkanker

Het eten van walnoten verlaagt het risico op borstkanker. Dit concluderen onderzoekers van de Marshall's Joan C. Edwards School of Medicine. De onderzoeksresultaten bevestigen een  basis-idee uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG): wat we eten heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid, en walnoten zijn een goed middel om je gezondheid te verbeteren.

 

Het onderzoek vergeleek het effect van dieet met extra walnoten met een "normaal" dieet bij muizen. Hierbij werd de gehele levensduur gevolgd: het moederdier, conceptie en zwangerschap, zelfstandig eten tot op (voor muizen) hoge leeftijd. De onderzoekers vonden dat de groep die walnoten toegevoegd kregen de helft minder borstkanker ontwikkelde. Bovendien ontwikkelden ze minder tumoren en waren de tumoren gemiddeld kleiner.

 

Vergeleken met het "normale" dieet kregen de muizen extra walnoten; om de hoeveelheid vet in het dieet constant te houden, waren een aantal ongezonde vetten uit hun dieet verwijderd. In principe zou het dus ook kunnen dat het verlaagde gehalte aan ongezonde vetten voor het lagere risico op borstkanker verantwoordelijk is, maar aangezien andere onderzoeken de invloed van walnoten bevestigen, mogen de resultaten aan de walnoten toegeschreven worden.

 

Als we de resultaten vertalen naar mensen, gaat het om een hoeveelheid van 50-60 gram walnoten per dag.

 

De onderzoekers zien in de resultaten een belangrijke bevestiging van de rol van voedsel als medicijn. "Wat we in ons lichaam stoppen maakt verschil - het bepaalt hoe het lichaam functiooneert, onze reactie op ziekte en gezondheid. Simpele maatregelen werken echt: zorg dat je goed eet."

Dit komt overeen met basis-ideeën uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Volgens de TCG hebben walnoten een belangrijke versterkende werking op de nieren. Een tekort aan nier-energie is volgens de TCG een belangrijke oorzaak voor borstkanker.

 

Links: