Steviger botten door gedroogde pruimen

Het dagelijks eten van gedroogde pruimen zorgt voor een hogere botdichtheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Florida State University met een groep vrouwen die de overgang achter de rug hadden.

 

Voor het onderzoek werden twee groepen vrouwen die de overgang 1 tot 10 jaar achter de rug hadden, een jaar lang gevolgd. De ene groep kreeg elke dag 100 gram gedroogde pruimen, de andere groep kreeg 100 gram gedroogde appel. Alle deelnemers namen daarnaast ook 500 mg calcium en 400 iU vitamine D. Na een jaar bleek de botdichtheid van de groep vrouwen die de pruimen hadden gegeten, significant hoger dan de groep vrouwen die gedroogde appels had gekregen. Waarschijnlijk hebben de gedroogde pruimen een remmend effect op de botafbraak. Bij oudere mensen is de botafbraak vaak groter dan de opbouw van nieuw bot, waardoor de botdichtheid achteruit gaat en osteoporose ontstaat.

 

Na de overgang gaat de botdichtheid van vrouwen vaak snel achteruit. In de eerste 5 tot 7 jaar na de overgang kan dat wel 3 - 5% per jaar zijn. Maar ook bij mannen neemt na hun 65e vaak de botdichtheid af.

Het dagelijks eten van gedroogde pruimen is een simpele manier om dit effect tegen te gaan.

 

Links: