Eerste TCM-formule toegelaten tot Europa

Onlangs is het eerste traditionele kruidenmedicijn door het College ter Beoordeling van GEneesmiddelen (CBG) in Europa toegelaten. SU BioMedicine (een spin-off van TNO) heeft aan de hand van Westerse criteria de functionaliteit en veiligheid van dit kruidenmiddel aangetoond, gecombineerd met hoge eisen aan de productiekwaliteit (EU GMP). TNO doet onderzoek naar de systeembiologie en heeft daarin internationaal een grensverleggende rol.

 

 

 

Nominatie voor beste innovatie in China

Onlangs is een project van TNO opgenomen in de top 10 van meest prestigieuze wetenschappelijke en technologische innovaties van China in 2012. In het project maakte TNO gebruik van systeembiologische aanpak met een combinatie van westerse en Chinese geneeskunde. Het resultaat is dat het eerste traditionele kruidenmedicijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Europa is toegelaten. Dit Chinese medicijn is nu onder de naam Diao Xin Xue Kang (DXXK) beschikbaar. TNO werkt hiervoor samen met SU BioMedicine (spin-off bedrijf van TNO) en het Chinese bedrijf Diao Pharmaceutical Group.

Gepersonaliseerde behandeling

Geneesmiddelen worden voornamelijk ontwikkeld tegen (acute) ziektebeelden. Dat het effect van geneesmiddelen per persoon kan verschillen, wordt nauwelijks meegenomen terwijl daarin en in de neveneffecten per persoon sterke verschillen kunnen voorkomen. Met een systemische aanpak kan die individuele variatie gemeten worden, maar het is vaak lastig om een verdere onderverdeling in de diagnose te maken. De Chinese geneeskunst, gebaseerd op symptoomnetwerken, is meer gericht op individuen en past zich aan naar gelang de fysieke en mentale problematiek. Om betere middelen te kunnen testen moet ook de diagnose aangepast worden. Dat is het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek door het Sino-Dutch center for Preventive and Personalised Medicine, waarvan TNO de trekker is, samen met de Universiteit van Leiden en de Chinese Academy of Sciences via het Dalian Institute of Chemical Physics.

 

Toegelaten medicijn

DXXK is in 2012 door het CBG toegelaten als een medicijn ter verlichting van hoofdpijn, spierpijn en spierkrampen in nek, rug en benen. Het middel is daarmee goedgekeurd voor de Nederlandse markt. SU BioMedicine toont aan de hand van Westerse criteria de functionaliteit en veiligheid van oosterse kruiden aan, gecombineerd met hoge eisen aan de productiekwaliteit (EU GMP). TNO doet onderzoek naar de systeembiologie en heeft daarin internationaal een grensverleggende rol.

China is enthousiast

Dat China enthousiast is over deze ontwikkelingen, blijkt uit de nominatie van dit project als een van de beste innovatieve ontwikkelingen in China in 2012. De tien genomineerde projecten zijn gekozen door vier hoogstaande wetenschappelijke instanties uit China, de Chinese Academy of Sciences, Chinese Academy of Engineering, the Ministry of Science and Technology en de Nature Science Foundation. TNO versterkt hiermee de positie in de Chinese (kennis)markt. Dat is goed voor de internationalisering van kennis en de uitwisseling daarvan.

SU BioMedicine gaat in samenwerking met distributeurs DXXK op de Nederlandse en Europese markt brengen en ontwikkelt een portfolio van producten voor verbetering van de gezondheidszorg.

 

Bronnen: