Extra calcium bij zwangerschap en overgang

Zwangerschap en overgang zijn twee perioden waarin extra behoefte aan calcium bestaat. Meestal wordt zuivel als belangrijkste bron van calcium gezien. Dit blijkt niet te kloppen.

 

De voedingsmiddelen die je eet moeten niet alleen voldoende calcium bevatten, maar je moet deze ook in je lichaam op kunnen nemen. Voor deze absorbtie zijn vooral magnesium, fosfor, en vitamine A, D en C van belang. Een dieet dat vooral gebaseerd is op (volkoren) granen en groenten levert dit aan. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je je lichaam niet onnodig veel calcium uitscheidt. Zo blijken osteoporose en arthritis veel vaker voor te komen bij het Amerikaanse dieet (met veel zuivel en veel vlees) dan in China en ZuidOost Azie (waar traditioneel nauwelijks zuivel en weinig vlees wordt gegeten). En vegatariers hebben in het algemeen zwaardere botten dan vleeseters.
Een tabel met voedingsmiddelen die veel calcium leveren vind je hier. Kijk vooral ook naar 'calcium inhibitors', die juist verhinderen dat je lichaam voldoende calcium opneemt. De belangrijkste hiervan:

  • Koffie, frisdrank en diuretica (plasbevorderende middelen)
  • Teveel eiwitten in je voedsel, met name vlees
  • Geraffineerde suiker of teveel andere zoetstoffen
  • Alcohol, marihuana, cigaretten
  • Te weinig of juist teveel sporten
  • Teveel zout
  • Nachtschaduwplanten: m.n. tomaten, maar ook aardappelen, aubergine, en paprika's

 

Voor wie zich hier eens goed in wil verdiepen, raad ik het boek "Healing with Whole Foods" van Paul Pitchford aan. Google heeft het (grotendeels) online gezet; het hoofdstuk over calcium vind je hier.
Ook interessant: een recent artikel van Paul Pitchford over de eiwitrijke dieten waar je tegenwoordig veel over leest.