Overgang nieuwsberichten

Overgang

Op deze pagina vind je de nieuwsberichten over de overgang.

Via de links aan de linkerkant kan je nieuwsberichten over andere onderwerpen bekijken.

Themanummer Acupunctuur & Overgang

De nieuwste Acupunctueel (voorjaar 2015) heeft als thema Acupunctuur & Overgang. Acupunctueel is het tijdschrift van de NPVA (Nederlandse Patientenvereniging voor Acupunctuur). Je kunt het tijdschrift online lezen. Met name de interviews met collega's Veronique Merrel-Keijzer en Gilles Stoop zijn erg informatief; daarnaast bevat het overzichtsartikel Acupunctuur en Overgang naast veel informatie ook een aantal onderzoeksresultaten. 

Draag je acupunctuur een warm hart toe, dan zou je lidmaatschap van de NPVA kunnen overwegen. De kosten hiervan zijn minimaal 20 euro per jaar en worden door een aantal ziektekostenverzekeringen vergoed. 

Kruiden effectief bij overgangsklachten

Kruidentherapie kan een alternatief zijn voor hormoontherapie bij de behandeling van overgangsklachten, volgens een overzichtsartikel in The Obstetrician and Gynaecologist. Een Chinese kruidenformule is effectief in de bestrijding van overgangsklachten, zo blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Menopause.

Minder overgangsklachten door ontspanningsoefeningen

Vrouwen met overgangsklachten die in een groepstherapie ontspanningsoefeningen hebben geleerd, kunnen hun klachten beduidend laten afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Linköping Universiteit (Zweden).

Veel oudere vrouwen hebben opvliegers en nachtzweten

Opvliegers en nachtzweten zijn symptomen die volgens de heersende opinie typisch bij de overgang horen. Maar veel vrouwen die de overgang al lang achter de rug hebben, hebben hier nog steeds last van.

Overgang: relatie tussen rimpels en botdichtheid

Hoe meer rimpels een vrouw heeft tijdens de overgangsjaren, des te lager is de dichtheid van haar botten. Wellicht hoeven we in de toekomst alleen maar naar de huid van een vrouw te kijken om te weten hoe het gesteld is met haar skelet.

Leeftijd overgang is te voorspellen

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, kan met behulp van een bloedtest voorspeld worden. Dit is vooral van belang voor vrouwen met een kinderwens, want hiermee kan voorspeld worden wanneer hun vruchtbaarheid afneemt.

Acupunctuur verlicht overgangsklachten

Acupuntuur vermindert zowel lichamelijke als psychische overgangsklachten, denk hierbij bijv. aan opvliegers en stemmingswisselingen.

Opvliegers? Ook minder kans op hart- en vaatziekten

Vrouwen die tijdens de overgangsjaren opvliegers en nachtzweten ervaren, hebben minder kans op hart- en vaatziekten.

Opvliegers? Dan minder kans op borstkanker

Vrouwen die tijdens de overgang last hebben van opvliegers en andere typische overgangsverschijnselen, hebben 50% minder kans op borstkanker dan vrouwen die deze symptomen niet hebben ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Centre.

Borstkanker en hormoontherapie

Doordat in de overgangsjaren nu veel minder hormoontherapie wordt toegepast, is het aantal vrouwen met borstkanker in die leeftijdsgroep sterk gedaald. Hormonen lijken het ontstaan van tumoren in de borst te bevorderen.