Borstkanker en hormoontherapie

Doordat in de overgangsjaren nu veel minder hormoontherapie wordt toegepast, is het aantal vrouwen met borstkanker in die leeftijdsgroep sterk gedaald. Hormonen lijken het ontstaan van tumoren in de borst te bevorderen.

 

In de jaren '80 en '90 werd aan vrouwen met overgangsklachten vaak hormoontherapie voorgeschreven, meestal een combinatie van oestrogeen en progestin. In 2002 werd uit onderzoek duidelijk dat deze therapie een groot aantal nadelen had. Sindsdien is het aantal vrouwen dat deze hormoontherapie krijgt voorgeschreven, enorm gedaald.

 

Onderzoekers hebben nu de gegevens van ruim 2 miljoen borstonderzoeken, uitgevoerd bij bijna 700,000 vrouwen in de periode 1997-2008, geanalyseerd. Hieruit bleek dat het aantal vrouwen met borstkanker vooral in de post-menopauze groep (50 en ouder) was afgenomen, maar dat deze voor de leeftijdsgroep 40-49 jaar (de pre-menopauzegroep) gelijk was gebleven. Dit bevestigt het vermoeden dat de hormonen feitelijk het ontstaan van borstkanker hebben bevorderd.

 

Links: