Leeftijd overgang is te voorspellen

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, kan met behulp van een bloedtest voorspeld worden. Dit is vooral van belang voor vrouwen met een kinderwens, want hiermee kan voorspeld worden wanneer hun vruchtbaarheid afneemt.

 

Uit onderzoek van Utrechtse artsen (UMC Utrecht) is gebleken dat de hoeveelheid Anti-Mullers Hormoon (AMH) die een vrouw in haar bloed heeft, zeer goed voorspelt wanneer zij in de overgang zal gaan. De artsen hebben hiervoor ruim 250 vrouwen gemiddeld 11 jaar gevolgd.

 

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang varieert sterk, normaal gesproken tussen de 40 en 60 jaar. Zo'n 10 jaar voordat de menopauze intreedt, vermindert de vruchtbaarheid sterk. Voor vrouwen met een kinderwens is het erg handig te weten wanneer dit optreedt, zodat ze eventueel maatregelen kunnen nemen (bijv. pogingen om zwanger te worden niet langer uitstellen, eicellen in laten vriezen). Sommige vrouwen zijn immers al vanaf hun 30e verminderd vruchtbaar; een leeftijd waarop heel wat vrouwen nog niet echt bezig zijn met kinderen krijgen.

Ook kunnen vrouwen desgewenst maatregelen nemen om typische overgangsklachten te voorkomen of te bestrijden.

 

Voordat de test beschikbaar wordt, gaat het UMC Utrecht eerst nog het onderzoek herhalen.

 

Links: