Overgang: relatie tussen rimpels en botdichtheid

Hoe meer rimpels een vrouw heeft tijdens de overgangsjaren, des te lager is de dichtheid van haar botten. Wellicht hoeven we in de toekomst alleen maar naar de huid van een vrouw te kijken om te weten hoe het gesteld is met haar skelet.

 

Onderzoekers van het Kronos Longevity Research Institute in Phoenix hebben 114 vrouwen onderzocht van ongeveer 50 jaar. De deelnemende vrouwen waren in de overgang, ze hadden hun laatste menstruatie maximaal 3 jaar eerder, hadden geen hormoontherapie gehad, en er was niet aan hun huid geknutseld.

Alle vrouwen werden beoordeeld op de diepte van de rimpels in hun gezicht en nek. Ook werd de stevigheid van hun huis gemeten op voorhoofd en wang. Daarnaast werd op verschillende manieren en verschillende plekken in hun lichaam de dichtheid van hun botten gemeten.

 

De onderzoekers vonden een duidelijke samenhang tussen de diepte van de rimpels en de dichtheid van de botten: hoe meer rimpels, des te lager de botdichtheid (dus meer kans op osteoporose). Een steviger huid ging ook samen met steviger botten. De onderzoekers kunnen de relatie niet helemaal verklaren; ze vermoeden dat collageen hierbij een rol speelt. Collageen speelt een belangrijke rol bij de stevigheid van zowel de huid als de botten.

 

Natuurlijk is nog meer onderzoek nodig, maar wellicht is in de toekomst een blik op de huid van een vrouw voldoende om te weten of ze risico loopt op osteoporose en bijhorende problemen.

 

Links: