Meer over de overgang

 

Meer over de overgang

 

Eén van de eerste vragen die de Gele Keizer (Huang Di) in het klassieke boek de Huang Di Nei Jing (2e eeuw voor Chr.) aan de geneesheer Qi Bo stelt, gaat over vruchtbaarheid. QiBo schetst hierop de ontwikkeling van meisje tot vrouw in perioden van 7 jaar. De beschrijving stopt na 7 perioden: “Op haar 49e … stopt de menstruatie en de vrouw kan niet meer zwanger worden”.

 

Gemiddeld 51 jaar

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen tegenwoordig in onze westerse wereld hun laatste menstruatie krijgen (de menopauze) is 51 jaar, maar deze leeftijd kan variëren van 40 jaar tot bijna 60 jaar. Het optreden van de menopauze wordt achteraf vastgesteld: als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd, is de menopauze blijkbaar ingetreden.

 

Gemiddeld 4 jaar in de overgang

De periode rondom je laatste menstruatie wordt de peri-menopauze, het climacterium of de overgang genoemd. De duur van deze periode kan variëren van enkele maanden tot meer dan 10 jaar, maar neemt gemiddeld 4 jaar in beslag. De overgang begint vaak met onregelmatigheden in de menstruatiecyclus.

 

Klachtenvrij

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) is de overgang een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een vrouw. Door de veranderingen die in je lichaam optreden is het extra belangrijk goed voor jezelf te zorgen en je leefstijl hierop aan te passen. Als je je hieraan houdt en verder goed gezond bent, zou de overgang probleemloos en klachtenvrij moeten verlopen. Klachten horen er dus niet bij, je kunt er wat aan doen! TCG kan je hierbij ondersteunen.

 

Van vruchtbare naar wijze vrouw

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst vormt de overgang de transitie van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw. In deze overgangsperiode is het belangrijk extra goed voor jezelf te zorgen.  Als je de overgang goed benut, sta je na afloop van deze periode lichamelijk, emotioneel, psychisch en spiritueel sterker dan daarvoor.

 

Ben ik in de overgang?

Wil je weten of je in de overgang bent? De zelftest op de website Vrouw & Overgang kan daarbij helpen. Deze site is ook een aanrader als je meer over de overgang wilt weten. 

 

Contact

Heb je een vraag of wil je weten wat Putoshan voor je kan betekenen, neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij. Nieuwsberichten over de overgang vind je hier.