Kruiden effectief bij overgangsklachten

Kruidentherapie kan een alternatief zijn voor hormoontherapie bij de behandeling van overgangsklachten, volgens een overzichtsartikel in The Obstetrician and Gynaecologist. Een Chinese kruidenformule is effectief in de bestrijding van overgangsklachten, zo blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Menopause.

Opvliegers is een van de meest voorkomende overgangsklachten. Zo'n tweederde van alle vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van;  zo'n 20% van de vrouwen kunnen wel tot 15 jaar lang, last hebben van opvliegers. Hormoontherapie geeft verlichting bij 80-90% van vrouwen met opvliegers en is daarmee de meest effectieve therapie. Maar helaas zijn er een aantal risico's aan hormoontherapie verbonden, bijv. meer kans op borstkanker, klontering van het bloed, hersenverlamming en problemen met hart en vaten. Volgens het overzichtsartikel gebruikt minstens de helft van de vrouwen met overgangsklachten, kruidenproducten bijv. soja of rode klaver. Van belang hierbij is dat deze kruiden geen negatieve bijwerkingen hebben. Het overzichtsartikel ziet kruiden dan ook als een goed alternatief bij overgangsklachten.

Het onderzoek in het tijdschrift Menopause (Journal of North American Menopause Society) betreft een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek waarin het effect van 3 verschillende doses van de Chinese kruidenformule Dang Gui Bu Xue Tang wordt onderzocht. De grootste effecten traden op in de groep die de hoogste dosis van de kruidenformule kreeg. Met name de frequentie en heftigheid van opvliegers en nachtzweten namen af. Overigens kent de Chinese geneeskunst nog veel meer kruidenformules die bij overgangsklachten toegepast kunnen worden. Belangrijk daarbij is dat de formule is afgestemd op de specifieke situatie van de vrouw.

Links: