Vrouwenklachten nieuwsberichten

Vrouwenklachten

Op deze pagina vind je de nieuwsberichten over verschillende vrouwenklachten.

Via de links aan de linkerkant kan je nieuwsberichten over andere onderwerpen bekijken.

PCOS: betere eisprong door acupunctuur

Behandeling met acupunctuur zorgt voor een toename van de frequentie van eisprongen bij vrouwen met PCOS, zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

Qigong verbetert levenskwaliteit bij borstkanker

Qigong —eeuwenoude Chinese oefeningen voor lichaam en geest— vermindert depressiviteit en verbetert de lichaamskwaliteit van vrouwen die bestraald worden in verband met borstkanker.

Pilgebruik tegen menstruatiepijn

Om menstruatiepijn tegen te gaan wordt vaak de anticonceptiepil voorgeschreven. In een wat merkwaardig experiment hebben onderzoekers nu gekeken of het hierbij uitmaakt of na 3 weken pilgebruik een 'stop' van een week wordt ingelast, of dat de pil continu wordt gebruikt.

Door nachtwerk meer kans op borstkanker

Vrouwen die nachtwerk verrichten lopen meer kans borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen die overdag werken. Dit blijkt uit Frans onderzoek.

Oorsprong van baarmoederhalskanker

In de baarmoederhals blijkt een kleine groep speciale cellen te liggen die vatbaar zijn voor HPV, het virus dat (uiteindelijk) baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als deze cellen verwijderd worden, groeien ze niet weer aan. Dit helpt verklaren waarom er nauwelijks nieuwe HPV-infecties optreden als de cellengroep eenmaal verwijderd is.

Screening van eierstokken op kanker biedt meer na- dan voordelen

Het jaarlijks screenen van vrouwen op mogelijke kanker van de eierstokken zorgt er niet voor dat minder vrouwen aan deze vorm van kanker overlijden. Wel leidde de screening tot meer medische ingrepen met  bijbehorende complicaties.

Onterecht negatieve uitslag borstkankeronderzoek werkt lang door

Vrouwen die na het reguliere borstkankeronderzoek ten onrechte te horen krijgen dat er iets niet goed is, hebben daar nog lang last van. Het gaat om een omvangrijke groep: zo'n 60% van de uitslagen van het borstkankeronderzoek blijkt uiteindelijk vals-positief.

Specifiekere behandeling van borstkanker

Zo'n 25% van de borstkankers vormen uitzaaiingen. Zweedse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden of dit voor een specifieke vrouw met borstkanker ook het geval zal zijn.

PCOS is gebaat bij acupunctuur

Vrouwen met Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) hebben baat bij acupunctuur. Dit verbetert hun hormoonniveau's en hun menstruatiecyclus.

Chemotherapie bij borstkanker?

Bij borstkanker bestaat de behandeling meestal uit een operatie gevolgd door chemotherapie. Uit onderzoek blijkt dat chemotherapie bij de meeste vrouwen met beginnende borstkanker totaal niet nodig is, en zelfs meer kwaad dan goed doet.