PCOS is gebaat bij acupunctuur

Vrouwen met Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) hebben baat bij acupunctuur. Dit verbetert hun hormoonniveau's en hun menstruatiecyclus.

 

Zo'n 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan PCOS. Bij PCOS  starten veel eicellen met rijpen, maar blijven ze ergens in hun ontwikkeling steken. De eierstokken bevatten dan ook veel kleine blaasjes met onrijpe eicellen. Vrouwen met PCOS hebben vaak een onregelmatige en trage menstruatiecyclus, of hun menstruatie blijft uit. Hun ovulatie vindt onregelmatig plaats of blijft uit. Hun eierstokken produceren vaak teveel testosteron (mannelijk geslachtshormoon), wat leidt tot acne en ongewenste haargroei. Ook hebben vrouwen met PCOS vaak overgewicht, zijn ze resistent tegen insuline en vatbaar voor hart- en vaataandoeningen.

 

In onderzoek van de Universiteit van Gothenburg (Zweden) werden vrouwen met PCOS over drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg acupunctuur, de tweede groep sportte drie keer per week en de derde groep diende als controlegroep. Alle deelnemers kregen informatie over het belang van regelmatig sporten en een gezond dieet. De vrouwen werden 16 weken behandeld.

 

De groep die acupunctuur deed, liet de grootste afname van de testosteronniveau's zien en een meer regelmatig menstruatiepatroon. Ook bij de groep die drie keer per week sportte trad dit effect op, maar het was wel minder sterk. 

 

De oorzaken van PCOS zijn nog onbekend. Wel blijkt het sympathische zenuwstelsel bij vrouwen met PCOS actiever te zijn. Zowel acupunctuur als sportbeoefening verminderen de activiteit in het sympatische zenuwstelsel; wellicht kan dit de onderzoeksresultaten verklaren.

 

Links: