Pilgebruik tegen menstruatiepijn

Om menstruatiepijn tegen te gaan wordt vaak de anticonceptiepil voorgeschreven. In een wat merkwaardig experiment hebben onderzoekers nu gekeken of het hierbij uitmaakt of na 3 weken pilgebruik een 'stop' van een week wordt ingelast, of dat de pil continu wordt gebruikt.

 

In het eerste geval treedt tijdens de stopweek een soort menstruatie op (onttrekkingsbloeding); in het tweede geval menstrueert de betreffende vrouw (in principe) niet meer. Op het eerste gezicht zijn de onderzoeksresultaten dan ook een open deur: als je niet menstrueert kan je ook geen menstruatiepijn hebben, dus bij continu gebruik van de pil is er minder sprake van menstruatiepijn dan bij cyclisch gebruik van de pil. Tenminste, dat blijkt op de korte termijn zo te zijn: na 1 en 3 maanden pilgebruik hadden de vrouwen die wel menstrueerden, duidelijk minder last. Maar na een half jaar bleek er geen onderscheid meer te zijn tussen de pijnbeleving van beide groepen.

Wel bleken de vrouwen die de pil doorslikten na een half jaar meer last te hebben van een aantal andere verschijnselen: ze waren zwaarder geworden, en hadden meer last van tussentijdse bloedingen en spotting (licht bloedverlies). Aangezien het om een langdurige therapie gaat zijn deze verschijnselen zeker relevant. Bij beide groepen bleek het baarmoederslijmvlies behoorlijk dunner geworden.

 

De onderzoekers concluderen dat het doorslikken van de pil in eerste instantie goed werkt, maar dat vrouwen goed ingelicht moeten worden over mogelijke bijwerkingen - anders konden de bijwerkingen wel eens de reden zijn dat vrouwen stoppen met het innemen van de pil. Aangezien de menstruatiepijn dan weer gewoon terug komt, is de vrouw dan weer terug bij af.

 

In de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) wordt het doorslikken van de pil niet aangeraden. Door de pil wordt de micro-circulatie in je onderbuik als het ware stilgelegd, wat leidt tot energetische stagnaties. Deze kunnen op den duur voor problemen zorgen. Als je de pil om de drie weken een paar dagen onderbreekt, kan de circulatie toch weer iets op gang komen. In het verlengde daarvan wordt ook aangeraden om de pil niet jaren en jaren achter elkaar te gebruiken, maar om elke 3 a 4 jaar een stop van een half jaar in te lassen. Je lichaam kan dan weer een tijdje haar eigen ritme volgen, waardoor het —mocht je op een gegeven moment besluiten echt met de pil te willen stoppen omdat je bijv. graag zwanger wilt worden— makkelijker is om dat eigen ritme weer te vinden.

 

Overigens: met TCG is menstruatiepijn vaak goed te behandelen! In het algemeen gebeurt dit met een combinatie van acupunctuur en Chinese kruiden.

 

Meer informatie: