Zwangerschap nieuwsberichten

Zwangerschap

Op deze pagina vind je de nieuwsberichten over zwangerschap, bevalling en de periode na de geboorte.

Via de links aan de linkerkant kan je nieuwsberichten over andere onderwerpen bekijken.

Cafeine leidt tot lager geboortegewicht

Op het lijst van 'schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap' hoort nu definitief ook cafeïne thuis. Zweedse onderzoekers vonden dat zwangere vrouwen die veel cafeïne innamen, vaker een kind kregen met een laag geboortegewicht dan vrouwen die geen of weinig cafeïne binnenkregen.

Betere bevalling door drukpuntmassage

Tijdens de bevalling kan drukpuntmassage worden toegepast. Hierbij wordt tijdens een wee druk gegeven op een acupunctuurpunt. Dit helpt bij het opvangen van de wee, laat de bevalling soepeler verlopen en leidt uiteindelijk tot meer tevredenheid over het verloop van de bevalling. Deze effecten waren al langer bekend, maar zijn nu ook via een onderzoek vastgesteld.

Slimmer zwanger

Het Erasmus Medisch Centrum heeft begin 2012 "Slimmer Zwanger" gelanceerd. Dit is een online coachingsprogramma, bedoeld voor paren met kinderwens. Slimmer Zwanger helpt hen om hun leefstijl- en voedingsgewoonten zo te veranderen dat de kans op zwangerschap, een goede bevalling en een gezonde baby, groter wordt. Slimmer Zwanger is nu tijdelijk gratis beschikbaar voor alle vrouwen en mannen met kinderwens.

Post Traumatisch Stress Syndroom na bevalling?

Houdt het dan nooit op met die bangmakerij rondom de bevalling? Uit Israelisch onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie vrouwen aan de bevalling een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) zou overhouden. Natuurlijk zou dat vooral gelden bij natuurlijke bevallingen waar geen pijnstilling is toegepast.

Mindfulness goed voor moeder en pasgeborene

Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn en via mindfulness speciale aandacht geven aan de emotionele en lichamelijke veranderingen die ze tijdens hun zwangerschap ondergaan, voelen zich beter dan vrouwen die dat niet doen. Ook blijken hun babies gezonder te zijn.

Vaginale bacterie-mix verandert tijdens zwangerschap

Na een keizersnede nemen babies andere bacteriën van hun moeder over dan bij een normale bevalling. Bij de moeder blijkt de bacteriemix in de vagina tijdens de zwangerschap te veranderen: de toename van melkzuurbacteriën helpt de baby waarschijnlijk bij de vertering van melk en beschermt de baby bovendien.

Meer risico's door onnodig opgewekte bevalling

In een aantal landen is er een toenemende tendens bevallingen in te leiden zonder dat daar een medische noodzaak voor is. Dit blijkt niet zonder risico: er is veel meer kans dat de bevalling in een keizersnede eindigt, en zowel  moeder als baby hebben een verhoogd risico op complicaties. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Adelaide.

Pro/Prebiotica voor babies

Het toevoegen van prebiotica of probiotica aan babyvoeding (flesvoeding) verbetert de mix van darmbacterien van babies en verhoogt hun weerstand, met name bij babies die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen. Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Illinois.

Meer kans op diabetes door keizersnede

Een keizersnede verdrievoudigt de kans dat een kind later diabetes type 1 krijgt, maar alleen als het daar de genetische aanleg voor heeft, aldus een Duitse onderzoeker.

Door vaderschap minder testosteron

Mannen met veel testosteron hebben meer kans om vader te worden, maar zodra ze een baby hebben daalt het testosterongehalte flink. Zo zou een man zich beter op het gezin kunnen richten.