Zelf toedienen? Dan minder pijnbestrijding bij bevalling

Als vrouwen tijdens de bevalling zelf pijnbestrijding kunnen regelen, dienen ze zich zo'n 30% minder pijnbestrijdingsmiddelen toe.

 

Vrouwen die tijdens de bevalling kiezen voor pijnbestrijding via een epiduraal infuus, krijgen dit normaal gesproken continu tijdens de bevalling toegediend. Dit leidt vaak tot een langere bevalling; ook zijn vaker ingrepen nodig. In een dubbelblind onderzoek is nu gekeken hoe vrouwen met pijnbestrijding omgaan als ze dit zichzelf kunnen toedienen. Daarvoor werden 270 vrouwen die voor de eerste keer bevielen, verdeeld over drie groepen: een groep met een continu lopend infuus, een groep met een continu lopend infuus + zelfbediening en een groep die geheel zelf bepaalde wanneer pijnbestrijdingsmiddelen werden toegepast. Alle vrouwen kregen een pompje waarmee ze (in groep 1 zogenaamd) de pijnbestrijding konden regelen, en de pomp gaf een bevestiging als een vrouw aangaf dat ze meer middelen nodig had.

 

De derde groep gebruikte in totaal zo'n 30% minder pijnbestrijdingsmiddelen dan de eerste groep; de tweede groep gebruikte juist een stuk meer.  Wat betreft duur van de bevalling en aantal keizersnedes was er geen verschil tussen de groepen. In groep 3 waren iets minder ingrepen nodig tijdens de bevalling. Wel werd in groep 3 wat meer pijn tijdens de uitdrijving ervaren, maar de vrouwen waren in alle groepen even tevreden over het verloop van de bevalling.

 

Links:

 

NB. Acupressuur is trouwens ook een uitstekende manier om pijn tijdens de bevalling beter hanteerbaar te maken! Meer info vind je hier.