Zwangerschapsdepressie door gebrek aan steun

Het ervaren van angst en depressie tijdens de zwangerschap blijkt sterk samen te hangen met de kwaliteit van de relatie met de partner.

 

Niet alle vrouwen zien de zwangerschap als een gelukkige en blije periode. Sommige vrouwen ervaren een overweldigende "baby blues" tijdens de zwangerschap. Gevoelens van angst en depressie tijdens de zwangerschap kunnen resulteren in vroeggeboortes of een laag geboortegewicht; ook beinvloeden ze de gezondheid van het kind nog tot in de eerste schooljaren.

 

Noorse onderzoekers hebben in een onderzoek 50.000 zwangere vrouwen uitgevraagd over hoe ze zich voelden over hun werk, familie, en partner, en over hun gezondheid, alcoholgebruik en rookgedrag. Het sterkste verband werd gevonden tussen de geestelijke gezondheid en de mate van steun die vrouwen van hun partners ontvingen: vrouwen die erg ongelukkig waren over hun relatie hadden de meeste kans om depressief te zijn.

Daarnaast was er een verband tussen de mentale gezondheid en ziekte, problemen op het werk, en alcoholproblemen in het voorafgaande jaar.

 

Vrouwen die juist gelukkig waren in hun relatie, bleken een betere buffer te hebben tegen de meeste dagelijkse stress. Zij konden beter omgaan met problemen op het werk, geldgebrek, of stressvolle gebeurtenissen zoals verhuizen of ziek worden.

Ook bleken oudere vrouwen  tijdens de zwangerschap beter tegen deze problemen bestand dan jongere vrouwen. 

 

Links: