Dieet moeder beinvloedt kans op allergie baby

Het dieet van de moeder beinvloedt de kans dat haar baby allergieen ontwikkelt. Uit onderzoek was al langer duidelijk dat de consumptie van een specifieke groep vetzuren (die te vinden zijn in bijv. vis, walnootolie en lijnzaadolie) de kans op allergieen verkleint. Nieuw onderzoek heeft nu meer duidelijk gebracht over het mechanisme hiervan.

 

Door specifieke meervoudig onverzadigde vetzuren ontwikkelen de darmen van de baby zich anders. De darmwand van de baby wordt beter doorlaatbaar, waardoor specifieke substanties makkelijker in de bloedstroom van de baby worden opgenomen. Deze substanties triggeren een immuunreactie bij de baby, waardoor deze antilichamen ontwikkelt. Het resultaat is dat het immuunsysteem van de baby zich beter en sneller ontwikkelt, waardoor deze minder kans heeft op allergieen.

 

De vetzuren waar het om gaan zijn te vinden in vis, noten, notenolie en lijnzaadolie. In het gemiddelde westerse dieet is het aandeel van deze vetzuren in het dieet de laatste jaren afgenomen.

 

Links: