Pro/Prebiotica voor babies

Het toevoegen van prebiotica of probiotica aan babyvoeding (flesvoeding) verbetert de mix van darmbacterien van babies en verhoogt hun weerstand, met name bij babies die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen. Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Illinois.

 

Darmbacterien spelen een belangrijke rol bij de gezondheid, groei en afweer van babies. Zolang babies zich in de baarmoeder bevinden is hun darmkanaal steriel. Bij een natuurlijke bevalling pikken babies tijdens hun weg door de vagina van hun moeder voldoende bacterien op om tot een gezonde bacteriemix in het darmstelsel uit te groeien. Bij een keizersnede is dit niet het geval. Kinderen die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen hebben dan ook een andere bacteriemix in hun darmen.

Borstvoeding bevat een aantal ingredienten (oligosacchariden) die de groei van 'goede' bacterien in de darmen stimuleren. Flesvoeding bevat deze ingredienten niet.  Kinderen die met een keizersnede zijn geboren en vervolgens flesvoeding krijgen, zijn daarom dubbel in het nadeel.

 

Onderzoekers van de University of Illinois hebben via twee onderzoeken gekeken of  de bacteriemix in de darmen verbeterd kon worden door toevoegingen aan flesvoeding.

In het eerste onderzoek werden probiotica aan de flesvoeding toegevoegd, in de vorm van een specifieke 'goede' bacterie. De babies die deze voeding kregen, bleken een duidelijk verhoogde weerstand te hebben. Dit gold met name voor de babies die via een keizersnede ter wereld waren gekomen.

In het tweede onderzoek werden prebiotica aan de flesvoeding toegevoegd: specifieke koolhydraten die als voeding dienen voor de 'goede' bacterien in het spijsverteringskanaal. Na 6 weken bleken deze babies een licht verbeterde bacteriemix te hebben in hun darmen: meer 'goede' bacterien, minder ziekmakende bacterien.

 

Meer informatie: