Slimmer zwanger

Het Erasmus Medisch Centrum heeft begin 2012 "Slimmer Zwanger" gelanceerd. Dit is een online coachingsprogramma, bedoeld voor paren met kinderwens. Slimmer Zwanger helpt hen om hun leefstijl- en voedingsgewoonten zo te veranderen dat de kans op zwangerschap, een goede bevalling en een gezonde baby, groter wordt. Slimmer Zwanger is nu tijdelijk gratis beschikbaar voor alle vrouwen en mannen met kinderwens.

 

Ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten van aanstaande ouders dragen bij aan een kleinere kans op zwangerschap, een grotere kans op aangeboren aandoeningen en groeistoornissen bij het kind, en meer problemen rond de bevalling. Ongezonde gewoonten zijn niet eenvoudig te veranderen. Met Slimmer Zwanger (www.slimmerzwanger.nl) wil het Erasmus MC daaraan een positieve bijdrage leveren. Tevens kan de zelftest van het programma worden gebruikt door verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en andere zorgverleners, om op een snelle en eenvoudige manier verbeterpunten in voedings- en leefstijlgewoonten van de patiënt op te sporen.

 

Initiatiefnemer is prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, arts-epidemioloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC. Steegers: "Er is behoefte aan Slimmer Zwanger, want bijna niets is zo moeilijk als het veranderen van ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Slimmer Zwanger komt overigens niet in de plaats van persoonlijke consulten van artsen of verloskundigen. We denken dat het een waardevolle aanvulling kan zijn voor mensen die misschien niet zo gezond leven, maar er wel iets aan willen doen."

 

Deelnemers kunnen zichzelf screenen via de website op de mobiele telefoon of computer. Er wordt dan gekeken naar leeftijd, body mass index en verschillende voedings- en leefstijlrisicofactoren. Afhankelijk van de aanwezige risicofactoren wordt via een rekenprogramma het individuele coachingsprogramma bepaald dat vervolgens periodiek boodschappen (tips, weetjes, kookrecepten) verstuurt via de mobiele telefoon door middel van SMS en e-mail. Steegers: "Na de eerste screening vinden er nog vier screeningen plaats om de zes weken. Het coachingsprogramma past zich aan afhankelijk van of iemand zwanger is zodat de coaching ook echt op-maat blijft."

 

Slimmer Zwanger is bestemd voor alle vrouwen én mannen met kinderwens. Achmea vergoedt deelname aan Slimmer Zwanger, ook voor cliënten van andere verzekeraars.

 

Meer informatie: