Eerste weken van zwangerschap zijn risicovol

De eerste weken van de zwangerschap zijn veel risicovoller voor het ongeboren kind dan gedacht. Vrouwen die zwanger willen worden, doen er daarom goed aan om al voor de conceptie hun leefgewoonten aan te passen.

 

eerste weken van zwangerschap zijn risicovolOnderzoekers van het Erasmus MC trekken uit langlopend onderzoek bij 1600 vrouwen de conclusie dat een groeiachterstand in de eerste weken van de zwangerschap een verhoogd risico met zich meebrengt op een te klein of te vroeg geboren kind. Roken, een hoge bloeddruk of een tekort aan foliumzuur zijn specifieke gedragsgerelateerde factoren waardoor een groeiachterstand in de vroege zwangerschap kan ontstaan. De onderzoekers  vinden daarom dat vrouwen hun leefgewoonten al aan moeten passen voordat ze zwanger zijn.
Het onderzoek is begin februari gepubliceerd in het vakblad JAMA.


Links:
-
publicatie van het onderzoek op de website van JAMA
- bericht in de Volkskrant van 10 februari 2010

- beschrijving op Noorderlicht

 

Dit onderzoek onderstreept het belang van goede preconceptiezorg. Voor de Traditionele Chinese Geneeskunst is  een van de uitgangspunten dat je er (ideaal gesproken) zorgt dat beide partners in zo goed mogelijke gezondheid zijn voordat ze zwanger proberen te raken. Ook de westerse geneeskunde raakt hier meer en meer van overtuigd; zo hebben een aantal verloskundigen een kinderwensspreekuur opgezet om naar specifieke risico's te kijken en leefstijadviezen te geven. In Groningen kan je hiervoor terecht bij de Verloskundige Stadspraktijk; andere adressen kan je vinden via Zwangerwijzer.nl.