Betere zwangerschap bij mediterraan dieet

Voorafgaand en in het begin van je zwangerschap veel groente, fruit, vis en plantaardige olie eten is beter voor zowel de moeder als het kind.

 

Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van een Mediterraan dieet voor de bevruchting en de eerste weken na de bevruchting gezonder is voor moeder en kind. Vrouwen die veel groente, fruit, vis en plantaardige olie eten hebben een grotere kans op een baby met een normaal geboortegewicht; het dieet heeft ook een positief effect op de ontwikkeling van de bloeddruk tijdens de zwangerschap. Vrouwen die in deze periode veel vlees, aardappelen en vette saus eten en weinig groente, hebben juist een grotere kans op een baby met een laag geboortegewicht en op een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap.

 

Een laag geboortegewicht brengt duidelijk risico's met zich mee: deze kinderen hebben een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten in de toekomst, bijv. hoge bloeddruk, een hartinfarct of een beroerte.

 

Onderzoek toont daarmee steeds duidelijker aan dat een gezond eet- en leefpatroon ook in de eerste weken van de zwangerschap een gunstige invloed heeft op de latere gezondheid van je kind. Onderzoekster Sarah Timmermans: "Op basis van mijn onderzoek zou ik aanbevelen om zwangere vrouwen in het begin van hun zwangerschap, en bij voorkeur ook in de periode voorafgaand aan de zwangerschap, actief meer informatie te geven over gezonde voeding en leefstijl. Dat zou een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van optimale omstandigheden voor alle ongeboren kinderen en hun moeders. Dit zou leiden tot minder complicaties in zwangerschappen en een betere gezondheid van de Nederlandse bevolking in de toekomst."

 

Link:

- Persbericht van het Erasmus Medisch Centrum