Nieuwsbrief 005 - december 2018

Nieuwsbrief 005 - december 2018


 
shedecides kl 2

Over eigen lijf & leven beslissen

 

SheDecides is een internationale beweging die opkomt voor het recht van vrouwen en meisjes om over hun eigen lijf en leven te beslissen. Tientallen overheden, honderden organisaties en duizenden particulieren spreken zich via SheDecides uit over vrouwenrechten, proberen wetten en regels te veranderen en zorgen ervoor dat er genoeg geld is om de reproductieve gezondheidszorg te verlenen die meisjes en vrouwen overal ter wereld nodig hebben.  
Je vindt SheDecides op Facebook; doneren kan hier.

 
 

NIEUWS

 

Naar een nieuwe zorgverzekering ?!

 

Een vervelende klus, zo aan het einde van het nieuwe jaar, maar hij kan zeker lonend zijn: je zorgverzekering opnieuw bekijken en bepalen welke aanvullende verzekering je neemt.

De NVA heeft een overzicht dat de vergoedingen voor acupunctuur bij de verschillende verzekeringen op een rij zet. Vrijwel alle aanvullende verzekeringen blijven ook in 2019 acupunctuur (deels) vergoeden.

Zorgwijzer heeft ook zo'n overzicht gemaakt, waarbij ook de bijbehorende premie van de betreffende verzekering is vermeld. Bedenk wel dat dit de premie is van het gehele aanvullende pakket; de verzekerde zorg omvat hierbij in de meeste gevallen heel wat meer dan alleen alternatieve/complementaire therapie. 

NRC zet in dit artikel op een rij waarom het minder verstandig is voor de aller-goedkoopste budget-zorgverzekeringen te kiezen.

Een aantal belangrijke wijzigingen in de aanvullende verzekeringen:

  • Een paar verzekeraars hebben hun vergoedingen voor complementaire therapieën verlaagd (o.a. Avero en FBTO) of juist verhoogd (OZF) 
  • ONVZ en VVAA maken geen onderscheid meer tussen arts-acupuncturisten en andere acupuncturisten (en geven nu dus ook voor Putoshan een hoge vergoeding)
  • CZ, OHRA en Nationale Nederlanden hebben behoorlijk geschrapt in het aantal complementaire therapieën dat ze vergoeden. Acupunctuur blijft vergoed, maar bijv. orthomoleculaire therapie (denk aan VrouwenPoli Boxmeer) en cranio-sacraal therapie niet meer.

 

Verzekeraars beheren veel geld. Als je het belangrijk vindt dat je verzekeraar dat op een eerlijke, duurzame, vredelievende manier doet, neem dan een kijkje bij de Eerlijke Verzekeringswijzer. Je kunt daar zien hoe de verschillende verzekeraars scoren, en je verzekeraar een klacht of juist een compliment sturen. Natuur & Milieu heeft de belangrijkste resultaten van dit onderzoek op een rij gezet.

 
 

Kinderwens? Laat ook de man sporten, niet roken!

 

Als vrouwen tijdens de zwangerschap roken, hebben hun zonen later een verminderde zaadkwaliteit - dat was al langer bekend. Nieuw onderzoek laat zien dat dit ook geldt voor mannen! Zonen van mannen die rondom de bevruchting en tijdens de zwangerschap rookten, blijken 50% minder zaadcellen te produceren. Dat kan behoorlijke gevolgen voor hun vruchtbaarheid hebben. Meer over dit Zweeds onderzoek lees je hier.

Kinderen van vaders die rondom bevruchting en zwangerschap veel bewegen, hebben daar lang profijt van: zelfs als ze volwassen zijn hebben ze een betere glucosehuishouding, zijn ze minder zwaar en hebben ze een lager vetgehalte. Weliswaar gaat het nog om muis-onderzoek, maar ook bij mensen is bekend dat mannen met overgewicht een lager testosterongehalte en een lagere zaadkwaliteit hebben (minder zaadcellen, verminderde beweeglijkheid), en minder kinderen krijgen. Ook moeders die voldoende bewegen tijdens de zwangerschap krijgen kinderen die gezonder zijn dan moeders die dat niet doen. Alle reden dus om te zorgen dat je in goede conditie aan een zwangerschap begint! Meer over dit Amerikaanse onderzoek vind je hier.

 
 

Golden Milk

 

Golden Milk (een drank met o.a. kurkuma/geelwortel, gember, kaneel en zwarte peper) wint de laatste tijd aan populariteit. Terecht! Juglen Zwaan van aHealthylife beschrijft een aantal duidelijke voordelen van deze mooie drank. Je kunt dit makkelijk zelf maken, maar ook kruidenmengsels in de winkel kopen, die je alleen maar met water of een plantaardige melk hoeft te mengen. Een gezonde en heerlijke drank, zeker in deze koude wintermaanden!

goldenmilk
 

Vitamine D, depressie & overgang, en meer...

 

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij onze gezondheid. Recent onderzoek laat zien dat voldoende vitamine D leidt tot:

Belangrijk dus om te zorgen dat je voldoende vitamine D hebt!

 

Zelf-acupressuur verzacht menstruatiepijn. Duits onderzoek laat zien dat de pijndempende werking toeneemt naarmate je de acupressuur langer (meer menstruatiecycli) toepast. Meer informatie over het onderzoek vind je hier.

 

Tijdens de overgang hebben vrouwen een verhoogd risico om in een depressie terecht te komen. Overgangsverschijnselen verergeren ook een depressie, wat het lastig maakt een goede diagnose en behandelplan voor depressie tijdens de overgang samen te stellen. Hiervoor zijn nu voor het eerst richtlijnen vastgesteld.

 

Ook BPA-vervangers zijn niet onschuldig! BPA (bisphenol A) kan vanuit plastic containers naar de inhoud lekken, en leiden tot chromosomale afwijkingen. BPA wordt daarom tegenwoordig veel minder gebruikt, maar helaas blijken vervangers (bijv. BPS) tot soortgelijke afwijkingen te leiden. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.

 

 
 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Putoshan.

Je kunt de nieuwsbrief ook online in een browser bekijken.

Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Ontvang je de nieuwsbrief liever op een ander mailadres? Meld je dan hier af en weer aan.

NUMMER 005 DECEMBER 2018

Nieuwsbrief # 5

Zo vlak voor de feestdagen nog een nieuwsbrief van Putoshan.

 

Deze nieuwsbrief geeft informatie over ontwikkelingen in de praktijk en toevoegingen aan Putoshan's website, en meldt een aantal relevante nieuwsberichten en onderzoeksresultaten.

 

Fijne feestdagen en een geweldig begin van 2019 !

 

Je kunt de nieuwsbrief ook bekijken op www.putoshan.nl

 
 
 

Binnenkort in de buurt...

 
 

Rineke Dijkinga, schrijfster van o.a. Weten van (h)eerlijk eten, houdt op donderdag 24 januari 2019 een lezing in Appingedam. Het thema: "Koester je darmen".
Meer info vind je hier.
Rineke heeft ook een prachtig kerstmenu samengesteld.

 
2017 haan cirkel bruin
 
 

Frauke de Boer van De Groene Zuster en Leeef! geeft op donderdag 17 januari in Veendam een workshop Preventieve Borstgezondheid, waarin je leert wat je zelf kunt doen om je borsten gezond te houden. Er wordt o.a. geoefend met borstmassage.

Neem voor meer informatie contact op met Frauke.

En nog een aardig kerstkado: een borstengezondheidspakket!

 
 
 

 

Filmpje over moxa

 
 

Wellicht heb je bij Putoshan wel eens gebruik gemaakt van moxa-therapie, meestal in de vorm van een soort dikke 'sigaar' waarmee je met warmte een acupunctuurpunt kunt stimuleren of een gebied als je onderbuik of heiligbeen kunt verwarmen. In dit prachtige filmpje op Facebook zie je nog meer toepassingen en kom je meer over productie en historie te weten.

 

moxa 2

 

 

Nieuw op de website

 
 

Aan www.putoshan.nl zijn onlangs toegevoegd:

 

kruiden 8

 

 

Meer op Facebook!

  
 

Meer nieuws van Putoshan is te vinden op de Facebook-pagina van Putoshan; als je Facebook-gebruiker bent, neem daar dan eens een kijkje!

Email built with AcyMailing