Nieuwsbrief 007 - augustus 2021

Nieuwsbrief 007 - augustus 2021


 
yangsheng

Genezen kost tijd...

 

Zoals een aantal van jullie weten, heb ik eerder dit jaar een medische ingreep gehad, waarvan ik nu grotendeels ben hersteld. Een waar "gezondheidsproject" (health project), zoals Qigong-lerares Daisy Lee dat zo mooi verwoordt. Niet fijn, maar wel  leerzaam - zeker met een praktijk in (Chinese) geneeskunst ;-).

Een van de belangrijkste lessen: geduld, want genezen kost tijd!
Maar gelukkig is er ondertussen genoeg dat je kunt doen om je gezondheid te bevorderen.

In deze nieuwsbrief deel ik graag welke vormen ik daar de afgelopen periode voor gevonden heb.
Hartelijke groet, Jente

 
 

JE GEZONDHEID VERBETEREN...

 

Geest over lichaam, en het belang van positief denken

 

Bij het verbeteren van je gezondheid denken we vaak automatisch aan fysieke dingen: goed eten, de juiste supplementen nemen, zorgen voor voldoende slaap, en voldoende beweging. Allemaal heel erg belangrijk (!), maar daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen hoe groot de rol van de geest in dit alles is, bijv. in de vorm van een positieve instelling. Alleen al hierover lezen geeft goede energie en hoop!

Kelly Turner heeft onderzoek gedaan naar mensen die tegen alle verwachtingen in zijn genezen, eerst naar kankerpatiënten (Radical Remission / Radicale Remissie), en nu ook naar andere aandoeningen (Radical Hope / Radicale Hoop). Je vindt een groot aantal van deze verhalen op haar website The Radical Remission Project.

Lissa Rankin is een reguliere arts (gynaecoloog) die steeds minder gelukkig werd van de aanpak die in haar werk van haar verwacht werd. In haar boek "Mind over Medicine" (met uitgebreide update in 2020!) beschrijft ze haar zoektocht naar het zelfgenezend vermogen en allerlei ondersteunend wetenschappelijk onderzoek dat ze daarbij tegenkomt.

Jeff Rediger is arts, psychiater en theoloog, werkzaam bij Harvard Medical School. In zijn boek Cured / Spontaan genezen beschrijft hij hoe hij langzamerhand steeds meer "gevallen" van onverklaarbare genezing tegen komt, wat hij daarover aan wetenschappelijke verklaringen kan vinden, en hoe je dit zelf in je eigen leven toe zou kunnen passen.

Verdere inspiratie: de HEAL documentaire/summit/boek/podcasts waarin Kelly Noonan Gores zowel artsen/therapeuten als ervaringsdeskundigen interviewt over ons wonderbaarlijke zelfgenezend vermogen.

En goed om te weten: onderzoek wijst uit dat positief ingestelde mensen gemiddeld langer leven.


Maar wat is gezondheid eigenlijk?

Machteld Huber, huisarts, filosoof en ervaringsdeskundige, deed daar uitgebreid onderzoek naar. Zij richtte het Institute for Positive Health op, om duidelijk te maken dat gezondheid toch écht meer is dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Op de website van het IPH kan je via het invullen van een vragenlijst zien hoe je op de verschillende aspecten van gezondheid scoort - een goede start van "het andere gesprek", zoals Machteld dat noemt, om te kijken wat je specifiek nodig hebt om je gezonder te gaan voelen. 
Meer info over Positieve Gezondheid vind je in dit artikel en dit interview met Machteld.

 
 

Chronische ontsteking

 

Bij het ontstaan van veel leefstijlziekten spelen chronische ontstekingen een belangrijke rol. Het gaat dan om stille of "laaggradige" ontstekingen, dus niet de heftige klassieke ontstekingsbeelden (met lokale pijn, roodheid, zwelling en warmte), maar ontstekingsprocessen die zich meer verborgen afspelen. Deze stille ontstekingen spelen een rol bij uiteenlopende aandoeningen als hart- en vaatziekten, fibromyalgie, depressie, osteoporose, kanker, verminderde vruchtbaarheid, verhoogde bloeddruk, allergieën, parkinson, alzheimer, migraine, chronische vermoeidheid, onbegrepen pijnklachten, enz. 

Adviezen over hoe je deze stille ontstekingen terug kunt dringen kan je vinden bij Rineke Dijkinga en Juglen Zwaan.


Daarnaast wordt het belang van een gezond mond-klimaat ook steeds duidelijker, zie dit artikel over hoe ontstekingen in de mond allerlei ziektes kunnen triggeren en dit artikel over hoe je het microbioom in je mond kunt verbeteren.

 
 

Qigong en Taiji

 

Specifiek vanuit de Chinese bewegingshoek zijn Qigong (Chi Kung) en Taiji (Tai Chi) aanraders. Beiden kan je zien als een soort meditatie in beweging.
Bij Qigong zijn de bewegingen meestal wat eenvoudiger, en wordt er bewuster met ademhaling gewerkt. Er zijn veel verschillende Qigong-vormen. Een aantal goede bronnen:

  • Online kan je de lessen van sifu Shi Heng Yi van de Shaolin Temple Europe (Duitsland) gratis volgen. Je vindt hem ook op Youtube. Shi Heng Yi gaf ook een mooie TEDx-talk.
  • In/rond Groningen kan je voor Chineng/Zhineng Qigong goed terecht bij Arianne de Zwart en Gabi Bartl.
  • Nan Lu heeft een speciale Wu Ming Qigong ontwikkeld om borstgezondheid te bevorderen. Een uitgebreide beschrijving daarvan vind je hier.

De bewegingsvormen van Taiji zijn wat ingewikkelder/uitdagender. Op woensdagavond 1 september start een nieuwe cursus Taiji bij de School of Taiji Groningen. De eerste les is een gratis proefles.

 
 

EFT / Tapping

 

Emotional Freedom Techniques (EFT, ook wel tapping genoemd) is een combinatie van Chinese geneeskunst en moderne psychologie. Je klopt met je vingers in een specifieke volgorde op een aantal acupunctuurpunten, terwijl je je via het doen van uitspraken focust op een probleem. Al snel merk je dat de emotionele lading hiervan vermindert; je voelt je meer ontspannen en je zelfhelend vermogen neemt toe.
Online vind je veel aanbieders van EFT, bijv. Nick en Jessica Ortner, en Brad Yates.

Be

eft-punten
 

En verder...

 

Kloppen langs meridianen is een heel fijne, effectieve en snelle manier om de dag te starten of na een tijd zitten weer je lichaam te activeren. De handleiding ervan vind je hier.

Dans! Dansen is goed voor lijf en leden. Het gaat o.a. veroudering van de hersenen tegen, verbetert hart- en bloedvaten, versterkt botten, vermindert gewrichtspijnen,  gaat dementie tegen, en vermindert symptomen van Parkinson

 

Mei-lan Maurits maakt niet alleen erg mooie muziek, ze geeft o.a. ook een online cursus Sound Healing, waarbij je langs de zeven Chakra's geleid wordt.

Nog meer inspirerende leraren/gidsen:
•  Michael Beckwith
•  Dr. Sue Morter
•  Bruce Lipton

In onze Westerse samenleving is er helaas veel onbekendheid met het proces van sterven. Het Landelijk Expertise Centrum Sterven richt zich op iedereen die wil leren omgaan met sterven.

 
 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Putoshan.

Je kunt de nieuwsbrief ook online in een browser bekijken.

Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen? Je kunt je hier afmelden.

Ontvang je de nieuwsbrief liever op een ander mailadres? Meld je dan hier af en weer aan.

NUMMER 007 AUGUSTUS 2021

Nieuwsbrief # 7

In deze nieuwsbrief vooral aandacht voor gezondheid-in-het-algemeen: wat is het, wat kan je doen om gezond te blijven, en wat zijn de belangrijkste dingen om aan te pakken als het wat minder met je gezondheid gaat...
Sommige acties/praktijken kunnen eigenlijk in elke gezondheidssituatie wel verbetering brengen. Deze nieuwsbrief noemt er een aantal — hopelijk een mooie inspiratie voor het samenstellen van je eigen,  specifieke mix.

 

Je kunt de nieuwsbrief ook bekijken op www.putoshan.nl

 
 
 

Ademhaling...

 
 

Ademhalingsoefeningen zijn een heel goede manier om meer rust in je systeem te krijgen. Hieronder een aantal voorbeelden.


Bij de 4-7-8 ademhaling adem je in 4 tellen in door je neus, houd je je adem 7 tellen vast, en adem je in 8 tellen (hoorbaar!) door je mond weer uit. Het kost weinig tijd: in principe doe je de in-/uitademing 4 keer, bij voorkeur 2 keer per dag.
Andrew Weil legt uit hoe je dit doet, en wat de gezondheidseffecten ervan zijn. Goed om de beschrijving door te lezen!


Via je ademhaling kan je ook je hart en hersenen harmoniseren. Gregg Braden legt uit hoe je dit doet, en waarom dit zo belangrijk is.

 
bruine os/koe
 
 

Ademen tegen weerstand is effectief om je bloeddruk te verlagen, zo blijkt uit dit onderzoek. Het gaat om een soort krachttraining voor je ademhalingsspieren, die de conditie van hart en bloedvaten sterk verbetert, weinig tijd kost (zo'n 5 minuten per dag) en vooral voor vrouwen na de overgang goed werkt.

 
 
 

 

Meditatie

 
 

Ook meditatie is een probaat middel om je gezondheid te verbeteren. Daarbij is het vooral van belang om frequent te oefenen (bijv. dagelijks 10 tot 20 minuten) en kleine meditatiemomenten in je dagelijkse leven op te nemen (bijv. bewust ademen op het moment dat je de telefoon opneemt of een deurkruk vastpakt).


Zelf heb ik veel gehad aan Mindfulness Daily, een gratis online cursus van Tara Brach en Jack Kornfield (40 dagen).


Momenteel maak ik gebruik van de app Waking Up van Sam Harris. Een betaalde app, maar met de code "FREEMONTH" kan je deze een maand gratis gebruiken.


Naast mindfulness is het beoefenen van compassie-meditatie (metta) een klassieke manier om uiteindelijk meer vrede en geluk te bereiken. In de visie van de Dalai Lama is compassie zo ongeveer het belangrijkste wat we voor onze wereld en onszelf kunnen doen. Thupten Jinpa, al jaren de hoofdtolk van de Dalai Lama, richtte het Compassion Institute op, en geeft daar o.a. een online 2-weeks training over compassie-meditatie.


Heb je liever Nederlands-talige meditatie-begeleiding, dan is 30now.nl wellicht iets voor je.

 

moxa 2

 

 

Meer op Facebook!

 
 

Meer nieuws van Putoshan is te vinden op de Facebook-pagina van Putoshan; als je Facebook-gebruiker bent, neem daar dan eens een kijkje!

 

 
 

 

Email built with AcyMailing