Wu Ming Qigong bij borstaandoeningen

Qigong (Chinese yoga) wordt vaak toegepast bij gezondheidsproblemen. Dr. Nan Lu heeft een speciale serie Qigong-oefeningen ontwikkeld voor borstaandoeningen, bijv. als je vaak last hebt van gespannen/pijnlijke borsten, bij verhardingen, voor herstel na borstkanker, of als je borstkanker juist wilt voorkomen.  Putoshan heeft de oefeningen vertaald.

 

Qigong (ook wel “Chi Kung”) bestaat uit een groot aantal oefensystemen, vergelijkbaar met yoga. Gemeenschappelijk doel is het verbeteren van de circulatie van Qi (energie).

 

Wu Ming Qigong is ontwikkeld door dr. Nan Lu, Chinese arts. Dr. Lu is opgeleid in China en geschoold in zowel de Chinese geneeskunst als in Qigong. Na zijn verhuizing naar New York is hij zich in zijn praktijk vooral gaan richten op de behandeling van vrouwen. Om zijn patiënten gereedschap te geven waarmee ze zelf aan hun eigen gezondheid kunnen werken, heeft dr. Lu een serie Qigong-oefeningen ontwikkeld: Wu Ming Qigong. Er zijn verschillende Wu Ming Qigong series, o.a. voor overgangsklachten, verbetering van de spijsvertering (gewichtsregulatie) en borstgezondheid.

 

Wu Ming Qigong voor borstgezondheid optimaliseert de circulatie van Qi (energie) door de borsten. De oefeningen zijn vooral gericht op de Nier-, Lever- en Maagmeridiaan, de drie meridianen die de energievoorziening van de borsten regelen.

 

Wanneer kan je deze oefeningen gebruiken?

In de volgende situaties kan je deze oefeningen toepassen:

  • Als je vaak last hebt van pijnlijke, gezwollen borsten;
  • Als je verhardingen of knobbeltjes in je borsten hebt;
  • Als je borstkanker wilt voorkomen, bijvoorbeeld omdat naaste familieden borstkanker hebben (gehad);
  • Als je borstkanker hebt, en uitzaaiingen wilt voorkomen;
  • Als je behandeld wordt voor borstkanker, en bij-effecten wilt verzachten;
  • Als je borstkanker hebt gehad, en wilt voorkomen dat deze terugkomt.

 

In de westerse geneeskunde bestaat geen aanpak waarmee borstkanker voorkomen kan worden. Via screening en het stimuleren van zelfonderzoek wordt geprobeerd om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Dr. Nan Lu is van mening dat het wel degelijk mogelijk is om zelf maatregelen te nemen en zo de kans op borstkanker te verkleinen. Hij heeft hiervoor het Breast Cancer Prevention Project (BCPP) opgericht. De Wu Ming oefeningen vormen een belangrijk onderdeel van het BCPP. Daarnaast wordt aandacht besteed aan voeding en leefstijl.

 

Beschrijving van de Wu Ming Qigong oefeningen bij borstaandoeningen

De Nederlandse vertaling van de Wu Ming Qigong oefeningen bij borstaandoeningen vind je hier (pdf-formaat).

De Engelstalige beschrijving is te vinden op de website van het BCPP.

 

Meer informatie

Over de Traditioneel Chinese kijk op borstaandoeningen, Wu Ming Qigong en het Breast Cancer Prevention Project (BCPP) vind je meer informatie via de volgende bronnen:

  • Het BCPP heeft een uitgebreide website: www.breastcancer.com
  • Er is een dvd waarop dr. Nan Lu de Wu Ming Qigong voor borstgezondheid voordoet. Je kunt deze dvd aanschaffen via de BCPP-website.
  • Dr. Nan Lu heeft ook een boek geschreven over borstaandoeningen en Traditioneel Chinese Geneeskunst: “A Woman’s Guide to Healing from Breast Cancer”. Je kunt dit boek aanschaffen via de BCPP-website.