Acupunctuur

Verlopen

 

 

Acupunctuur in Groningen

 

Meridianen

In onze westerse wereld is Acupunctuur de meeste bekende behandeltechniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Volgens de TCG lopen door het lichaam een aantal energiebanen (meridianen), die verbonden zijn met organen en weefsels. Door de meridianen circuleert levensenergie (Qi). Qi moet vrij en ongehinderd naar alle plekken in je lichaam kunnen stromen; als de energiestroom gehinderd wordt, leidt dit tot klachten en word je uiteindelijk ziek.

 

Meridiaanpunten

De ligging van de meridianen is nauwkeurig omschreven. Aan speciale punten op de meridianen worden specifieke acties toegeschreven; via deze punten kan de energiestroom in het lichaam beïnvloed worden. Afhankelijk van je klachten en symptomen, kiest de therapeut een aantal specifieke meridiaanpunten om te behandelen. In deze punten plaatst de therapeut vervolgens dunne naaldjes. Dit verbetert de circulatie van energie in het lichaam en spreekt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan, zodat het lichaam weer in balans komt.

 

Behandeling

Het aantal naaldjes dat per behandeling wordt toegepast, varieert; meestal gaat het om zo’n 10 naaldjes die bij volwassenen ongeveer 20 minuten blijven zitten. Zo nodig voert de therapeut nog een aantal naaldtechnieken uit om de werking van een meridiaanpunt te beïnvloeden. 
De gebruikte naaldjes zijn steriel en worden na eenmalig gebruik weggeworpen. Acupunctuur is vrijwel pijnloos, al kan het aanprikken van een punt even gevoelig zijn op het moment dat het naaldje door de opperhuid gaat (vergelijkbaar met een klein speldenprikje). Als het naaldje vervolgens de meridiaan bereikt, kan even een speciale gevoelssensatie ontstaan, bijvoorbeeld een dof, tintelend of uitstralend gevoel.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij.

Nieuwsberichten over acupunctuur vind je hier.