IUI en KID

Verlopen

overgang1

 

Acupunctuur & kruiden bij IUI en KID

 

Bij IUI (Intra Uterine Inseminatie) worden rondom het tijdstip van de eisprong zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder aangebracht. Deze vruchtbaarheidsbehandeling kan nodig zijn als er sprake is van verminderde zaadkwaliteit, "vijandig" baarmoederslijm of als gebruik gemaakt wordt van sperma dat afkomstig is van een donor (KID). Ook wanneer niet duidelijk is waarom zwangerschap uitblijft ("onbegrepen infertiliteit") kan het ziekenhuis IUI voorstellen. 
IUI kan plaatsvinden in de natuurlijke cyclus (waarbij meestal alleen een hormoon wordt toegediend voor een goede timing van de eisprong) of bij gebruik van vruchtbaarheidsmedicamenten als chlomid, menopur of puregon.

 

Acupunctuur en Chinese kruiden bij IUI

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) kan de slagingskans van IUI verhogen, zowel bij IUI in de natuurlijke cyclus als bij gebruik van vruchtbaarheidsmedicamenten. Acupunctuur en Chinese kruiden bevorderen de vrouwelijke vruchtbaarheid, kunnen de zaadkwaliteit verbeteren, verminderen stress en verbeteren je energetische situatie.

 

Behandelschema

Behandeling bij IUI bestaat bij voorkeur uit een combinatie van acupunctuur en Chinese kruiden: beiden hebben hun eigen manier om je lichaam aan te spreken, en ze versterken elkaars effect.
De kruiden zijn afgestemd op je individuele situatie. Je krijgt daarbij voor de verschillende fasen van de IUI-behandeling verschillende kruidenformules.
Acupunctuur kan op elk moment van de IUI-cyclus toegevoegde waarde hebben, maar de volgende tijdstippen zijn bij uitstek geschikt voor een acupunctuurbehandeling:

  • Tussen dag 6 en 12 na het begin van je menstruatie: om de groei van de eicellen en de aanleg van baarmoederslijmvlies te ondersteunen
  • Dag voor de inseminatie: om de eisprong en de ontvankelijkheid van je baarmoederslijmvlies te optimaliseren
  • 6 - 7 dagen na de inseminatie: om de innesteling te ondersteunen

Gezien de toegepaste combinatie-aanpak van acupunctuur en Chinese kruiden  wordt in de praktijk meestal alleen de eerste van deze acupunctuur-behandeling uitgevoerd; als de IUI tot zwangerschap mag leiden wordt een wekelijkse acupunctuurbehandeling tijdens de vroege zwangerschap wel sterk aangeraden. 

 

Begin op tijd!

Traditionele Chinese Geneeskunst bevordert vruchtbaarheid op een zachte manier. We gaan daarbij uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Acupunctuur en Chinese kruiden nemen geen functies van je lichaam over, maar sporen je systeem juist aan om zélf beter te gaan functioneren. TCG heeft weliswaar ook op korte termijn effect, maar wil je het volledige effect van acupunctuur en Chinese kruiden bereiken dan moet je op minimaal drie tot zes maanden rekenen. Een goede voorbereiding komt de succeskans van IUI echt ten goede.

 

Zwanger? Blijf behandelen!

Hopelijk slaagt de IUI en raak je zwanger. TCG kan je dan helpen om de kans op een goede, voldragen zwangerschap te verhogen.

 

Neem een pauze

Het ziekenhuis heeft je ongetwijfeld verteld dat de succeskans per IUI-poging globaal op zo'n 15% wordt geschat. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat je direct bij de eerste IUI-poging zwanger zult worden. Desondanks is het toch een enorme teleurstelling als de poging niet gelukt blijkt. Bij volgende pogingen leidt dit vaak tot meer spanning en stress, of juist tot een gevoel van machteloosheid, "het gaat toch niet lukken". IUI heeft daarmee zowel lichamelijk als emotioneel een grote impact. Het is daarom heel gezond om niet alle IUI-pogingen direct achter elkaar te doen, maar tussendoor een pauze in te lassen. Tijdens deze pauze helpen acupunctuur en Chinese kruiden je om lichamelijk en emotioneel te herstellen, je eigen cyclus weer terug te vinden (en je weer meer jezelf te voelen), je weer op te laden, en daarmee optimaal voorbereid de volgende IUI-poging in te gaan. Daarmee verhoog je trouwens ook de succeskans daarvan.

 

Ook voor mannen!

Als de IUI nodig is omdat er sprake is van verminderde zaadkwaliteit, kan het ook zinvol zijn om de man te behandelen! Een verbetering van de vruchtbaarheid van de man vergroot immers de kans op succes van IUI.

 

Contact

Heb je een vraag, wil je weten wat Putoshan voor jullie kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.

 

Onderzoeksresultaten

Er wordt regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur en Chinese kruiden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. TCG-expert Jane Lyttleton houdt deze onderzoeken bij; haar verzameling vind je hier.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens.