IVF en ICSI

Verlopen

overgang1

 

Acupunctuur & kruiden bij IVF en ICSI

 

IVF of ICSI kan noodzakelijk zijn bij problemen met de eileiders of (sterk) verminderde zaadkwaliteit. Ook kan het als volgende stap worden voorgesteld als een serie IUI- of KID-pogingen niet tot een doorgaande zwangerschap heeft geleid.
Bij IVF/ICSI wordt je eigen cyclus stilgelegd (voor ICSI in eigen cyclus: zie hieronder) en krijg je vruchtbaarheidshormonen (bijvoorbeeld menopur, gonal-f of puregon) om de aanmaak en rijping van een aantal eicellen tegelijkertijd te stimuleren. Dit kan tot vervelende bijwerkingen leiden, al kan dat gelukkig ook meevallen.

 

Acupunctuur en Chinese kruiden bij IVF of ICSI

Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) kan de slagingskans van IVF/ICSI verhogen. De combinatie-aanpak van acupunctuur en Chinese kruiden bevordert de vrouwelijke vruchtbaarheid, vermindert stress, reduceert de bijwerkingen van de vruchtbaarheidshormonen en verbetert je energetische situatie.

 

Behandelschema

Behandeling bij IVF of ICSI bestaat uit een combinatie-aanpak van acupunctuur en Chinese kruiden: beiden hebben hun eigen manier om je lichaam aan te spreken, en ze versterken elkaars effect. De kruiden zijn afgestemd op je individuele situatie. Je krijgt daarbij voor de verschillende fasen van de IVF/ICSI-behandeling verschillende kruidenformules. 

Acupunctuur kan op elk moment van de IVF/ICSI-behandeling toegevoegde waarde hebben, maar de volgende tijdstippen zijn bij uitstek geschikt voor een acupunctuurbehandeling:

  • Tijdens pilgebruik/downregulatie voorafgaand aan de IVF: minimaal 1 behandeling, maar bij voorkeur wekelijks, om te zorgen dat het stilzetten van je eigen cyclus niet tot ongewenste stagnaties leidt.
  • Na het stoppen van de anticonceptiepil, op de dag voor of op dag 1 of 2 van de onttrekkingsbloeding: om stagnaties in je onderbuik zoveel mogelijk weg te werken.
  • Tijdens de stimulatie: een of twee behandelingen, om de groei van de eicellen en de aanleg van baarmoederslijmvlies te ondersteunen, en de kans op overstimulatie te verminderen.
  • Rondom de punctie (twee dagen vooraf tot de dag erna): om stagnaties in je onderbuik te verminderen en de groei van het baarmoederslijmvlies te stimuleren.
  • Dag voor de terugplaatsing: om de ontvankelijkheid van je baarmoederslijmvlies te optimaliseren.
  • Vlak voor én vlak na de terugplaatsing: uit onderzoek blijkt dat dit een verhoging van de slaagkans van IVF/ICSI geeft, maar omdat dit organisatorisch moeilijk realiseerbaar is worden deze behandelingen meestal vervangen door een vorm van acupressuur die je zelf toe kunt passen.
  • 6 - 7 dagen na de punctie: om de innesteling van het teruggeplaatste embryo te ondersteunen.
  • in de wachtweek: om innesteling te ondersteunen en stress te verminderen.

Naast de genoemde effecten hebben de acupunctuurbehandelingen ook een stressverlagend effect.

In de praktijk zal het agenda-technisch niet altijd mogelijk zijn om op al deze momenten voor acupunctuur af te spreken. Gelukkig is dat ook niet noodzakelijk, want de kruidenformules doen immers daarnaast ook zeker hun werk!

Vrouwen die ook een IVF-poging hebben ervaren zonder TCG-begeleiding, geven meestal aan dat ze zich door de acupunctuur en Chinese kruiden veel rustiger hebben gevoeld en minder bijwerkingen hebben ervaren.

 

Neem de tijd en bereid je voor!

Traditionele Chinese Geneeskunst bevordert vruchtbaarheid op een zachte manier. We gaan daarbij uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Acupunctuur en Chinese kruiden nemen geen functies van je lichaam over, maar sporen je systeem juist aan om zélf beter te gaan functioneren. TCG heeft weliswaar ook op korte termijn effect, maar wil je het volledige effect van acupunctuur en Chinese kruiden bereiken dan neem je voorafgaand aan de IVF/ICSI een voorbereidingsperiode van minimaal drie maanden om je vruchtbaarheid te optimaliseren. Een goede voorbereiding komt de succeskans van IVF/ICSI echt ten goede!

 

ICSI in eigen cyclus

Het UMCG past als enige ziekenhuis in Nederland ook ICSI in de eigen cyclus toe. Dat kan zonder of met toepassing van vruchtbaarheidsmedicamenten (bijv. Menopur). In beide gevallen is gelijktijdige behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden zeker aan te bevelen!

 

Zwanger? Blijf behandelen!

Hopelijk slaagt je IVF/ICSI en raak je zwanger. TCG kan je dan helpen om de kans op een goede, voldragen zwangerschap te verhogen.

 

Neem een pauze

Helaas is lang niet elke IVF- of ICSI-poging succesvol. Hopelijk heeft de poging dan naast de teruggeplaatste embryo's een aantal embryo's opgeleverd van voldoende goede kwaliteit om in te vriezen. Ook bij deze cryo-terugplaatsingen kan de combinatie-aanpak van acupunctuur en Chinese kruiden de succeskans verhogen.
Maar of er nu sprake is van een cryo-terugplaatsing of je voor de keuze staat of je voor een volgende IVF/ICSI-poging zult gaan: las een pauze in! IVF/ICSI put je lichamelijk, psychisch en emotioneel uit. Het is daarom sterk aan te bevelen tussen verschillende pogingen tijd te nemen. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen je tijdens die pauze helpen om weer lichamelijk en emotioneel te herstellen, je eigen cyclus terug te vinden, je weer meer jezelf te voelen, en je op te laden voor de volgende poging. Daarmee verhoog je ook de succeskans daarvan! 

 

Ook voor mannen!

Als de IVF of ICSI nodig is omdat er sprake is van verminderde zaadkwaliteit, kan het ook zinvol zijn om de man te behandelen! Een verbetering van de vruchtbaarheid van de man vergroot immers de kans op succes van IVF/ICSI.

 

Contact

Heb je een vraag, wil je weten wat Putoshan voor jullie kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.

 

Onderzoeksresultaten

Er wordt regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur en Chinese kruiden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. TCG-expert Jane Lyttleton houdt deze onderzoeken bij; haar verzameling vind je hier.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens.