Vrouwelijke vruchtbaarheid

Verlopen

overgang1

 

Vrouwelijke vruchtbaarheid en acupunctuur

 

De Traditionele Chinese geneeskunst (TCG) kent als uitgangspunt voor vruchtbaarheid Prepare the soil before you plant the seed, bewerk de grond voordat je het zaadje plant. Bij vrouwen gaat het daarbij vooral om het reguleren van de menstruatiecyclus: een regelmatige, klachtenvrije menstruatiecyclus is een goede indicator van vruchtbaarheid.

 

Menstruatiecyclus reguleren

Als je menstruatiecyclus helemaal ideaal verloopt, voldoet deze aan de volgende voorwaarden:

 • Je cyclus is regelmatig;
 • Je cyclus duurt 28 tot 29 dagen;
 • De eisprong vindt plaats rond dag 14, en tussen eisprong en menstruatie zitten 14 dagen;
 • Een paar dagen voor de eisprong produceert de baarmoedermond vruchtbaar slijm ('draadjesslijm');
 • Er is geen sprake van cyclus-gerelateerde klachten als pijn rond de eisprong, gespannen borsten, stemmingswisselingen, hoofdpijn, enz.;
 • De menstruatie is pijnvrij en duurt 4 - 5 dagen, is niet te licht of te zwaar, en start en eindigt met rood bloed;
 • De basale lichaamstemperatuur (zie hieronder) beweegt mooi mee met de fasen van de menstruatiecyclus.

Hoe dichter je menstruatiecyclus deze 'ideale' cyclus benadert, des te beter is het (in het algemeen) met je vruchtbaarheid gesteld. Afhankelijk van de startsituatie zal het niet voor iedere vrouw helemaal mogelijk zijn om tot zo'n ideale cyclus te komen, maar met behulp van Chinese kruiden en acupunctuur lukt het meestal wel een eind in de goede richting te komen!

 

Basale lichaamstemperatuur

Ook het verloop van de basale lichaamstemperatuur (je temperatuur 's ochtends vroeg) kan veel informatie geven. Bij een gezonde cyclus is je temperatuur voor je eisprong lager, stijgt deze snel bij de eisprong, en blijft je temperatuur vervolgens hoog om weer te dalen tijdens je menstruatie. Naast dit globale verloop kijken we vanuit de TCG ook naar de details van hoe je temperatuurcurve verloopt, om dit vervolgens mee te nemen in de behandeling. 
Meer informatie over hoe je je lichaamstemperatuur kunt opnemen vind je hier.

 

Vruchtbaarheidsproblemen

Wellicht heb je je al laten onderzoeken in het ziekenhuis, en heb je te horen gekregen dat er problemen zijn met je vruchtbaarheid. Bij de meeste vruchtbaarheidsaandoeningen, zoals PCOS, endometriosis, eileider-problemen, cystes, vleesbomen, vervroegde overgang, Prematuur Ovarieel Falen (POF), of Luteale Fase Defect (LPD), kan de combinatie-aanpak van acupunctuur en Chinese kruiden goed helpen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Dat geldt ook als je vruchtbaarheid is afgenomen omdat je al wat ouder bent. TCG kan uitstekend naast westerse geneeskunde worden toegepast, dus ook als je al met een reguliere behandeling in het ziekenhuis bent begonnen kan het zeker zinvol zijn acupunctuur en Chinese kruiden toe te passen.

 

Intake bij vrouwelijke sub-/infertiliteit

Bij de intake wordt je menstruatiecyclus tot in detail uitgevraagd. Ook brengen we je energetische toestand met behulp van een groot aantal vragen en pols- en tong-diagnostiek in kaart; daarnaast wordt je medische situatie besproken. Heb je al gegevens uit vruchtbaarheidsonderzoek en heb je al je basale lichaamstemperatuur bijgehouden, dan worden deze gegevens ook meegenomen.

 

Persoonlijke aanpak

Op basis van de intakeresultaten en je persoonlijke situatie komen we tot een individueel behandelplan, meestal via een combinatie van acupunctuur en Chinese kruiden. De frequentie van acupunctuurbehandelingen varieert hierbij in het algemeen van één keer per menstruatiecyclus tot wekelijks.
De behandelingen hebben als doel het verbeteren van je vruchtbaarheid door:

 • je menstruatiecyclus te ondersteunen en te reguleren;
 • je energetische toestand te verbeteren;
 • stress te verminderen;
 • (zo nodig) bijwerkingen van de reguliere vruchtbaarheidsbehandeling te reduceren.

 

Neem de tijd!

TCG geeft weliswaar ook al op korte termijn al positieve effecten, maar wil je het volledige effect van acupunctuur en Chinese kruiden bereiken dan moet je op minimaal drie tot zes maanden rekenen. De rijping van eicellen neemt immers zeker drie maanden in beslag.

 

Effect van Acupunctuur en Chinese kruiden op vrouwelijke vruchtbaarheid

Traditionele Chinese Geneeskunst verbetert de vrouwelijke vruchtbaarheid via de volgende effecten:

 • reguleert de menstruatiecyclus;
 • normaliseert de hormoonhuishouding;
 • vermindert stress;
 • stimuleert de bloedvoorziening van eierstokken en baarmoeder;
 • verbetert de kwaliteit en hoeveelheid vruchtbaar slijm;
 • reguleert de eisprong;
 • verbetert de opbouw, doorbloeding, kwaliteit en ontvankelijkheid van het baarmoederslijmvlies;
 • doet de kans op een goede innesteling toenemen;
 • vermindert de kans op miskraam;
 • verbetert de kwaliteit van de eicellen (na minimaal 3 maanden behandeling).

Een positief bijkomend effect is dat veel vrouwen zich door de behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden beter gaan voelen.
Een overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van acupunctuur en Chinese kruiden op vruchtbaarheid vind je hier.

 

Contact

Heb je een vraag, wil je weten wat Putoshan voor jullie kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op.

 

Nieuws

Putoshan houdt recente ontwikkelingen bij, met o.a. nieuwsberichten over kinderwens.